Από το ελληνικό ρόδι στον… international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Ρόδι, πέταλο και είμαστε οι καλύτεροι.
Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Της Μάρως Καρούση 

Γιατί τι είναι αυτό που καθορίζει το πώς θα πάει η νέα χρονιά;

Το τι θα κάνεις φυσικά, πάνω στην αλλαγή του χρόνου και πώς θα επιλέξεις να σε βρει το νέο έτος!

Βέβαια, ανά τον κόσμο υπάρχουν αρκετές παραδόσεις σχετικά με το τι σημαίνει γούρι και τι θεωρείται τύχη για την πρώτη Ιανουαρίου, με αρκετά συμβατική σε σχέση με αυτά που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω, το δικό μας ελληνικό έθιμο με το πέταλο και το ρόδι.  

Το ρόδι σπάει σε ένα σπίτι την πρώτη Γενάρη για να φύγουν όλα τα κακά και το πέταλο κοσμεί κάθε εξώπορτα με σκοπό να φέρει τύχη και να μας προστατέψει από το μάτι.

Extra bonus: Στο πέταλο αν έχει 7 τρύπες, όπου 7 τυχερό νούμερο, αφού τότε η δράση του ως προς την τύχη μας είναι αρκετά πιο ισχυρή. 

Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Δεν πιστεύω να σας φάνηκε υπερβολικό όλο αυτό έτσι; Γιατί αν ναι, μην συνεχίσετε να διαβάσετε τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη για πρωτοχρονιάτικο γούρι…

Δανία – «Μπουζούκια»

«Αχ όλα από εμάς τα παίρνουν», που θα λέγαμε αν ήμασταν 70 χρονών, αλλά μεταξύ μας, ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στη Δανία, λοιπόν, κάθε Πρωτοχρονιά, κουβαλούν μαζί τους πιάτα και ποτήρια και πάνε και τα… σπάνε έξω από τις πόρτες συγγενών και φίλων.

Στόχος είναι να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να προκαλέσουν το γέλιο στον ανυποψίαστο κόσμο.  

Και αν ακόμα δεν σας θυμίζει Πρωτοχρονιά στον… Αργυρό, να σας πω ότι μόλις το ρολόι δείξει 00:00 ακριβώς, ανεβαίνουν πάνω στα τραπέζια ή και στις καρέκλες και πηδούν ψηλά με σκοπό να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά. 

Γερμανία και Αυστρία – Σχήματα στο νερό για το μέλλον 

Κάθε 31 Δεκέμβρη, εκεί ακριβώς πάνω στην αλλαγή, στη Γερμανία και στην Αυστρία, ρίχνουν σταγόνες από λιωμένο μόλυβδο μέσα σε παγωμένο νερό και παρατηρούν τι σχήματα θα πάρει μόλις ξαναγίνει στερεός. 

Έτσι, σαν άλλες γιαγιάδες που διαβάζουν το φλιτζάνι -ξανά όλα τα έθιμα δικά μας- διαβάζουν και εκείνοι τα σχήματα προσπαθώντας να ερμηνεύσουν κάποια σημάδια – προβλέψεις για το νέο έτος.

Επίσης, και επειδή πολύ light τα παρουσιάσαμε μέχρι εδώ τα πράγματα για αυτές τις χώρες, το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς αφήνουν αποφάγια στα πιάτα τους, με σκοπό να εξασφαλίσουν πως θα έχουν πάντα φαγητό για τη νέα χρονιά.  

Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Ισπανία – Ποιος θα φάει περισσότερα σταφύλια;

Προσωπικά, το αγαπημένο μου. Κρίμα που δεν το έχουμε και στην Ελλάδα, όλα θα ήταν ακόμα πιο αστεία!

Ισχύει από το 1909 και θυμίζει περισσότερο παιχνίδι παρά έθιμο. Στις 31 Δεκεμβρίου, ακριβώς 12 δευτερόλεπτα μετά τις 12, οι Ισπανοί πρέπει να φάνε 12 σταφύλια.

Ουσιαστικά, όσο περισσότερα σταφύλια μπορέσεις να φας, τόσο πιο τυχερή θα είναι για σένα η χρονιά που έρχεται. 

Το ότι όλο αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή εάν επιχειρήσει κανείς να το κάνει και σε ελληνικά εδάφη, για να μην πνιγεί κόσμος, είναι αυτονόητο έτσι; 

Χιλή – Tour σε νεκροταφείο 

Φυσικά και θα υπήρχε και στα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ένα tour σε νεκροταφείο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συγκεντρώνονται όλοι σε νεκροταφεία ώστε να αλλάξουν το χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.  

Το έθιμο λέει πως με αυτόν τον τρόπο θα πάει καλά η χρονιά τους, αφού έτσι δείχνουν πως δεν ξεχνούν όσους δεν είναι πια κοντά τους.

Βραζιλία – Όλα λευκά 

Θυμάστε στους Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη, την Καιτούλα; Ε, ότι θα περνούσε τις γιορτές στη Βραζιλία θα ήταν δεδομένο. Το λευκό ως χρώμα πρέπει να κυριαρχεί παντού, αφού μόνο αυτό μπορεί να διώξει τα κακά πνεύματα τη νύχτα της Παραμονής.  

Όλοι πρέπει να φορούν λευκά ρούχα ώστε να προάγουν την ειρηνική χρονιά που θα έρθει και να φύγει η κακοδαιμονία.

Η διακόσμηση στο γιορτινό τραπέζι φυσικά και θα έχει λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και λευκά φωτάκια και ως κυρίως κάποιο όσπριο, το οποίο συμβολίζει την αφθονία. 

Και αν όλα αυτά ακούγονται πολύ mainstream, εκείνο το βράδυ πηδούν 7 κύματα, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας ώστε να προκαλέσουν και οι ίδιοι την καλή τους τύχη.  

Λευκορωσία – Οι ανύπαντρες και το καλαμπόκι 

Ή αλλιώς το πιο περίεργο έθιμο που εμπνεύστηκε ποτέ κανείς σε αυτή τη Γη. Έτσι, στη Λευκορωσία, το μόνο που τους αγγίζει είναι πως υπάρχουν γυναίκες ανύπαντρες, με το christmas spirit και την έλευση της νέας χρονιάς να τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.  

Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Οι ανύπαντρες γυναίκες, την παραμονή Πρωτοχρονιάς, κάθονται σε μια σειρά με έναν δίσκο που έχει πάνω καλαμπόκια.

Και τώρα αρχίζει το πάρτι. Ένας κόκορας περνάει από μπροστά τους και επιλέγει από ποιον δίσκο θα φάει καλαμπόκι. Ναι εκεί πηγαίνει η ιστορία. Από όποιον δίσκο φαγωθεί το καλαμπόκι, αυτή θα είναι και η τυχερή ( ; ). Τώρα κατά πόσο τυχερή θεωρείται μια κοπέλα που συμμετείχε σε αυτό, ας το κρίνετε εσείς…  

Νότια Αφρική – Έπιπλα έξω από το παράθυρο 

Κάτι σαν έναν άσχημο χωρισμό ελληνικού ζευγαριού δηλαδή. Οι Νοτιοαφρικανοί λοιπόν, έχουν ως παράδοση την 1η του χρόνου, να πετούν από τα παράθυρα τους τα παλιά έπιπλα, με αυτό να σημαίνει πως το παρελθόν ανήκει πλέον στο παρελθόν και πως είσαι έτοιμος για νέα πράγματα.  

Εντάξει, αν με ρωτάτε αυτό μπορούσε να γίνει με πολύ πιο safe τρόπους, ναι;