Της Μάρως Καρούση
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπερή, η πιο γιορτινή περίοδος όλου του χρόνου και φυσικά είναι άμεσα συνυφασμένη με ένα πράγμα: Το φαγητό και δη τα γλυκά.
Και μπορεί στην Ελλάδα -ναι ας γίνουμε λίγο τοπικιστές- να έχουμε τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά, αφού… μελομακάρονα for the win, όμως αξίζει να δούμε πώς γιορτάζουν ζαχαροπλαστικά και οι άλλες χώρες.
Ποιο θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Αυστρία – Vanillekipferl
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μοιάζουν απίστευτα με τους δικούς μας κουραμπιέδες, με μόνη διαφορά τους ίσως, πως τα γλυκά που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Βιέννη είναι σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Φτιάχνονται από τριμμένα αμύγδαλα, καρύδια ή και φουντούκια και φυσικά μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Ιταλία – Amaretti
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και αυτά θυμίζουν αρκετά τους κουραμπιέδες μας, αν και για τους Ιταλούς είναι μια παραλλαγή των μακαρόν με γεύση αμυγδάλου.
Τις περισσότερες φορές είναι καλυμμένα από λευκό γλάσο ενώ απ’ έξω είναι τραγανά και μέσα αφράτα.
Γερμανία – Zimtsterne
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ονομάζονται «πρώτα αστέρια» και συμβολίζουν το τέλος της νηστείας.
Φτιάχνονται από ασπράδια αυγών, χυμό λεμονιού, τζίντζερ και άχνη ζάχαρη.
Γαλλία – Bredele
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συνήθως είναι μπισκότα αλλά μπορείς να τα βρεις και στη μορφή μικρών κέικ.
Φτιάχνονται από ασπράδι αυγών, χυμό πορτοκάλι, κανέλλα και γλυκάνισο.
Γερμανία – Basler läckerli
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η λέξη lecker σημαίνει νόστιμο και η αλήθεια είναι πως τα περιγράφει τέλεια.
Έχουν όλες τις χριστουγεννιάτικες γεύσεις που αναμένεις να γευτείς, όπως μέλι, πορτοκάλι, κανέλλα και φουντούκια, αποτελώντας ένα εξαιρετικό έδεσμα.
Βρετανία – Sugar Snaps
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το παραδοσιακό γλυκό της Βρετανίας είναι πεντανόστιμο και φτιάχνεται από αλεύρι, μελάσα, κονιάκ, βούτυρο και ζάχαρη.
Γεμίζεται με σαντιγί, έχει toppings από φρούτα και σερβίρεται -με τι άλλο;- ένα φλιτζάνι τσάι.
Ισπανία – Polvorón
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εξαιρετικά απλή συνταγή, εξαιρετικά νόστιμη ωστόσο. Φτιάχνονται από αλεύρι, ζάχαρη, γάλα και ξηρούς καρπούς.
Οι Ισπανοί τα σερβίρουν με λευκό γλάσο και μια κούπα ζεστό γάλα.
Νορβηγία – Krumkakes
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εξαιρετικά πρωτότυπο γλυκό, με το Krumkake να σημαίνει λυγισμένο κέικ, το οποίο τι είναι στην ουσία; Μια κλασσική βάφλα που τυλίγεται σε έναν κύλινδρο και παίρνει το σχήμα από ένα χωνάκι.
Φτιάνεται από αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, ενώ οι Νορβηγοί τα τρώνε γεμιστά με κρέμα βανίλιας, καραμέλας γάλακτος ή σοκολάτας.
Ελβετία – Basler Brunsli
Ένα γλυκό με βασιλικές ρίζες που φτιάχνεται αποκλειστικά την χριστουγεννιάτικη περίοδο και περιέχει αμύγδαλα, ζάχαρη, σοκολάτα και ασπράδια αυγών.
Απ’ έξω μπορεί να μοιάζουν με μπισκότα, αλλά μέσα έχουν λαστιχωτή υφή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αλήθεια, τι να συγκριθεί με τα δικά μας;