Καφές, αυτός ο αγαπημένος: Ποιες ασθένειες προλαμβάνει και σε ποιες βοηθά;

Η καφεΐνη έχει και τα (πολύ) καλά της.
Τρεις αγαπημένες μου CC creams για όλα τα budget

Της Μάρως Καρούση 

Ήρθε η ώρα για να δικαιωθούμε όλοι εμείς οι φανατικοί του καφέ. Εκείνη η στιγμή που θα απαντάμε περήφανα πως πίνουμε 128 κούπες τη μέρα χωρίς να λαμβάνουμε επικριτικά βλέμματα.

Και ο λόγος είναι πως σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο καφές έχει τρομερές ευεργετικές ιδιότητες.

Πάμε λοιπόν να δούμε από τι μας προστατεύει η αγαπημένη μας συνήθεια. 

Μείωση πιθανότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 

Σε έρευνα που διεξήχθη, όσοι κατανάλωναν από τέσσερις και πάνω κούπες καφέ την ημέρα, έχουν τις μισές περίπου πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη τύπου 2, με κάθε extra κούπα να μειώνει το ποσοστό κατά 7%.  

Προστασία συκωτιού

Σύμφωνα με ακόμα μία έρευνα που διήρκησε 22 χρόνια και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια 125.000 εθελοντών, όσοι καταναλώνουν ακόμα και μία κούπα καφέ την ημέρα, παρουσιάζουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κίρρωση του ήπατος. 

Μείωση εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στις γυναίκες 

Κι όμως, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που παρακολούθησε πάνω από 100.000 γυναίκες για 20 χρόνια, απεφάνθη πως όσες γυναίκες καταναλώνουν από τρεις και πάνω κούπες καφέ την ημέρα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.

Καφές, αυτός ο αγαπημένος: Ποιες ασθένειες προλαμβάνει και σε ποιες βοηθά;

Μείωση επιπέδων άγχους 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σεούλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μυρωδιά και μόνο του καφέ οδηγεί σε  ευεργετικές για εμάς αλλαγές στην πρωτεΐνη του εγκεφάλου που συνδέεται με το άγχος.  

Καταπολέμηση συμπτωμάτων του Πάρκινσον 

Όσοι καταναλώνουν αρκετό καφέ, έχουν με επιστημονική σφραγίδα λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Πάρκινσον. Όμως, το 2012 δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα που απέδειξε πως ο καφές έχει τρομερά ευεργετικές ιδιότητες και για τα άτομα που έχουν ήδη Πάρκινσον καθώς τα βοηθά να ελέγξουν τις κινήσεις τους.  

«Γροθιά» στην κατάθλιψη

Η καφεΐνη έχει αντιοξειδωτικά συστατικά, ικανά να προσφέρουν μια αίσθηση ευφορίας στον εγκέφαλό μας.

Έτσι, έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, υποστήριξε πως όσοι καταναλώνουν από τέσσερα και πάνω φλυτζάνια καφέ, έχουν και 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη!

Καθόλου άσχημα, σωστά;