Η βασίλισσα των ελληνικών αισθησιακών ταινιών: Οι 3 καλύτερες ταινίες της θρυλικής Τίνας Σπάθη

Έχει παίξει και σε μερικές ταινιάρες...
Η βασίλισσα των ελληνικών αισθησιακών ταινιών: Οι 3 καλύτερες ταινίες της θρυλικής Τίνας Σπάθη

Τίνα Σπάθη. Ένα όνομα, μια ιστορία. Η βασίλισσα του ελληνικού πορvό. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όνομα της εγχώριας βιομηχανίας ερωτικών ταινιών μαζί φυσικά με τον Γκουσγκούνη, μιας βιομηχανίας που αναπτύχθηκε κυρίως την δεκαετία του ’70 με τη θρυλική Τίνα Σπάθη να βρίσκεται στο επίκεντρό της.

Η Σπάθη το έχει δηλώσει πολλάκις: τΤο έκανε απλά για τα λεφτά. Και δεν ντρέπεται για αυτό. «Ήμουν προχωρημένη», δηλώνει σε συνεντεύξεις που έχει κατά καιρούς δώσει. Το «άστρο» της έμεινε αναμμένο για μόλις δυο χρόνια. Στη συνέχεια το έσβησε η ίδια. Δεν το είχε ανάγκη πλέον, έβγαλε λεφτά και μπορούσε να αποσυρθεί.

Η ιστορία της ξεκινάει στις αρχές των 70όταν και η ίδια είναι μια πιτσιρίκα πωλήτρια στην Ερμού. Μπροστά της γυρίζεται ένα διαφημιστικό αλλά η πρωταγωνίστριά του δεν μπορεί να πει καν τα λόγια της από το άγχος. Η Σπάθη παρεμβαίνει, παίρνει μπαμ-μπαμ τη θέση της πρωταγωνίστριας, το διαφημιστικό γυρίζεται στο καπάκι.

«Μα πού σε βρήκαμε εσένα;», της λέει εντυπωσιασμένος ο σκηνοθέτης. «Εγώ σας βρήκα», του λέει εκείνη που ελπίζει πως εντυπωσιάζοντας τον σκηνοθέτη θα χωθεί στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Τυχαίνει ωστόσο ο σκηνοθέτης να έχει επαφές με τη βιομηχανία των αισθησιακώv ταινιών. Η Σπάθη αρχικά σαστίζει. Αλλά το σκέφτεται και το παίρνει απόφαση. Γιατί όχι; Τι κακό θα κάνει; Δεν θα το κάνει άλλωστε και για πάντα. Μόλις μπορέσει να μαζέψει κάποια λεφτά θα σταματήσει.

Μέσα σε δυο χρόνια, γυρίζει 25 ταινίες και μετά αποσύρεται, κάνει οικογένεια, γίνεται τέσσερις φορές μάνα. Το cult στάτους της την ακολουθεί και μερικά guest σε cult παραγωγές αλλά γενικά, μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Φυσικά, εκείνη την εποχή, οι ερωτικές ταινίες είχαν κανονική υπόθεση (εκτός από κανονικό σεξ) και ορισμένες εξ’ αυτών δεν ήταν και τόσο κακές.

Για παράδειγμα αυτές οι τρεις ταινίες της Σπάθη:

Διαστροφές

Το ντεμπούτο της Τίνας Σπάθη στο ερωτικό σινεμά και η ταινία που ουσιαστικά την έκανε να λάμψει και να φτιάξει το μεγάλο όνομα στουςunderground κύκλους της εποχής, οι «Διαστροφές» είναι με τον δικό τους τρόπο μια παρωδία στο σεμνότυφο και συντηρητικό ελληνικό σινεμά της εποχής.

Μια γυναίκα που απατά τον επιχειρηματία άντρα της με έναν φτωχό ζωγράφο, η κολλητή της που είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του και ένα λαμόγιο που ψάχνει να βρει πως θα βγάλει κάνα φράγκο εκβιάζοντας.

Ίντριγκες, ανατροπές, αληθινό σενάριο, μια Τίνα Σπάθη να την πιεις στο ποτήρι και πολύ s e x  για την εποχή, οι «Διαστροφές» έκοψαν 59.628 εισιτήρια στα σινεμά της Αθήνας και άφησαν εποχή.

Αληθινή Ηδοvή

Η βασίλισσα του ελληνικού πορνό: Οι 3 καλύτερες ταινίες της θρυλικής Τίνας Σπάθη

Με την Τίνα Σπάθη στον πρωταγωνιστικό ρόλο να είναι η εγγύηση πως η ταινία θα πετύχει, το «Αληθινή Ηδοvή» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που εγκαταλείπει τον άντρα της για να γίνει μανεκέν αλλά τελικά γίνεται βαποράκι στα χέρια ενός επιτήδειου εμπόρου ναρκωτικών.

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974 – 1975, έκοψε 55.413 εισιτήρια και είναι από τις πιο χαρακτηριστικές της Σπάθη.

Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο

Η βασίλισσα του ελληνικού πορνό: Οι 3 καλύτερες ταινίες της θρυλικής Τίνας Σπάθη

Εμπορική αποτυχία σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες της Σπάθη αλλά ένας αληθινός καλλιτεχνικός θρίαμβος που με τα χρόνια γίνεται cult, το «Έξι διεστραμμένες ζητούν δολοφόνο» είναι ένα αληθινό θρίλερ με πολύ γυμvό και πάρα πολύ s e x.

Μια βίλα στην οποία γίνεται ένα τεράστιο σεξουαλικό πάρτυ με όργι α και λεσ βιακά (σκηνές που σόκαραν στην εποχή τους ακόμα και το κοινό στο οποίο απευθύνονταν…), μια δολοφονία που γίνεται στο περιθώριο του πάρτυ και άπειρες αλληλοεμπλοκές ανάμεσα στους παρευρισκομένους. Μπόλικα κίνητρα, μια ντετεκτιβίστικη εξέλιξη με τις δολοφονίες μέσα στη βίλα να πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα και κυρίως πολύ σκληρές καταστάσεις.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

What's Next