Τέλειωσε μια σχέση; Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης

Η ζωή είναι στιγμές, για αυτό φρόντισε να είναι ωραίες.
Τέλειωσε μια σχέση; Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης

 Της Σοφίας Ψύλλια

Όλα στη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Κάποιες φορές αυτά σηματοδοτούνται από εμάς και κάποιες άλλες δεν είναι στο χέρι μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν θέλουν να υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους και όταν μια κατάσταση που έχουν συνηθίσει τελειώνει,  νιώθουν πως χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες, όμως, αυτό είναι και το μεγάλο μας λάθος. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό και να αισθανθούμε καλύτερα δεν είναι άλλο από τον συνειδητοποιήσουμε και εν συνεχεία… να δούμε τα θετικά του.

Τι σημαίνει, όμως, «βλέπω τα θετικά του χωρισμού»; 

Μιλάμε για όλα εκείνα τα στοιχεία που κατέστρεψαν τη σχέση μας και εμάς τους ίδιους μέσα από αυτή. Πλέον, αυτά δεν υπάρχουν και είμαστε έτοιμες για το επόμενο βήμα. Ακόμα κι αν το βήμα αυτό είναι δύσκολο.

Σε ποιες κινήσεις πρέπει τελικά να προχωρήσουμε λίγο πριν και αμέσως μετά το τέλος που βάζει τη ζωή μας σε νέα τροχιά;

Πάνω απ’ όλα αγάπη και σεβασμός για τον εαυτό σου

Ουδείς αναντικατάστατος έλεγαν οι παλιοί. Και πολύ καλά έλεγαν. Κανενός η απουσία από την ζωή σου δεν αξίζει την αυτοκαταστροφή σου.

Την ευτυχία σου την ορίζεις μόνο εσύ και δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν άλλον υπεύθυνο για αυτήν. Ναι, να αγαπήσεις, να στεναχωρηθείς, να νοιαστείς, αλλά μέσα σε όλα αυτά μην ξεχνάς το πιο σημαντικό, να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου.

Τέλειωσε μια σχέση; Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης

Προετοίμασε τον εαυτό σου

Όπως και να είναι διαμορφωμένη η ζωή σου στην παρούσα στιγμή, πρέπει να είσαι έτοιμη ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Γι’ αυτό δώσε την κατάλληλη σημασία που αναλογεί στις καταστάσεις που βιώνεις, χωρίς να υπερβαίνεις τα όρια. Δεν είναι απαισιοδοξία αν έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου για τυχόν αρνητικές ανατροπές ή για την μοναξιά.

Ζήσ’ το στο απόλυτο

Στην πλειοψηφία τους οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εύθραυστες.  Αυτό που καλείσαι εσύ να κάνεις λοιπόν, είναι να ζεις την κάθε στιγμή που περνά στο έπακρον, χωρίς να ανησυχείς για την εξέλιξη της στο μέλλον. Απολαμβάνοντας τη στιγμή και θέτοντας τα σωστά θεμέλια για μια υγιή σχέση, μόνο κερδισμένη βγαίνεις.

Μόνο έτσι θα προχωρήσεις σίγουρη για τον εαυτό σου και θα εκμεταλλευτείς σωστά τις ευκαιρίες που θα σου τύχουν στο μέλλον. Η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται με βάση τις εμπειρίες μας, για αυτό φρόντισε να κρατάς την ουσία και να πετάς τα άσχημα συναισθήματα που σου προκάλεσαν.

Όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Το ζήτημα  είναι να είσαι έτοιμη όταν έρθει η στιγμή  αυτή. Μην στεναχωριέσαι για κάτι που τελείωσε και πίστευες ότι ήταν το ιδανικό για εσένα.

Κάνε την στιγμή που ζεις τώρα ιδανική και χαμόγελα που τη βιώνεις.