4 + 1 facts: Πώς η μουσική επιδρά στη ζωή και την ψυχολογία μας

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο ωφέλιμη είναι η μουσική για την ψυχή μας;
4 + 1 facts: Πώς η μουσική επιδρά στη ζωή και την ψυχολογία μας

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

«Η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, επειδή μπορεί να αλλάξει του ανθρώπους». Μια φράση που φέρει την υπογραφή του υπερταλαντούχου τραγουδιστή των U2, Bono, η οποία περικλείει όλη τη δύναμη της μουσικής.

Η μουσική είναι μια ανώτερη μορφή τέχνης ικανή όχι μόνο να διδάξει πολιτισμό, αξίες και ιδανικά αλλά με οφέλη που αφορούν στην ιατρική επιστήμη!

Μέσα από τα τραγούδια μπορούν να ενωθούν ολόκληροι λαοί, έχουν εκφραστεί οι μεγαλύτεροι έρωτες που δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια, ενώ παράλληλα είναι το «αντίδοτο» για κάθε πληγή της ψυχής.

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής;

Ανακούφιση από τον πόνο

Ήξερες ότι για ασθενείς που υποφέρουν από σωματικούς πόνους, ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες είναι η μουσική; Κι όμως, είναι εκπληκτικό το πόσα πολλά plus έχει η κλασσική μουσική για την ψυχική και σωματική ανάρρωση.

4 + 1 facts: Πώς η μουσική επιδρά στη ζωή και την ψυχολογία μας

Ενισχύει τη μνήμη

Πόσες φορές έχεις ακούσει dance κομμάτια ενώ παράλληλα κάνεις μια εργασία και θυμάσαι ακριβώς την διαδικασία υλοποίησής της; Σε αυτό ακριβώς βοηθάει η μουσική διότι έχει την σχεδόν μαγική ικανότητα να σε βοηθά να συγκεντρώνεσαι 100% χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από εξωγενείς παράγοντες.

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε όλες μας διότι μερικοί άνθρωποι χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να συγκεντρωθούν! Εσύ σε ποία κατηγορία ανήκεις;

 

Έκφραση ψυχικού πόνου

Ποια γυναίκα δεν έχει απογοητευτεί είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο και αντί να αρχίζει να εκφράζει με λόγια την λύπη της και το θυμό της να βάζει το τραγούδι που την αντιπροσωπεύει απόλυτα;

Είναι εκείνη η κατηγορία των τραγουδιών τα οποία ανεξάρτητα από την μουσική παιδεία της κάθε γυναίκας είναι η «παρηγοριά» για κάθε περίσταση. Τα τραγούδια, βλέπεις, έχουν την ικανότητα να μιλούν στην ψυχή μας και παράλληλα να λένε μέσα από τους στίχους τους αυτά που εμείς δεν μπορούμε να πούμε.

Ανεβάζει τη διάθεση

Η μουσική είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε την ευτυχία στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν εκείνα τα κομμάτια στο άκουσμα των οποίων γινόμαστε πιο ευδιάθετες ήδη από το πρώτο λεπτό.

Βοηθά στην απόδραση από την καθημερινότητα

Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητά σου η αγαπημένη σου μουσική σε βοηθά να μπεις στον δικό σου «μαγικό» κόσμο και να ξεχάσεις για λίγο όσα σε απασχολούν. Είτε πρόκειται για ανεβαστικά, είτε για πιο συναισθηματικά τραγούδια.