Κάνε το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα εύκολα και χωρίς κόπο

Όσο και να μην το πιστεύεις, λίγα λεπτά αρκούν για να καθαρίσεις το σπίτι σου.
Κάνε το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα εύκολα και χωρίς κόπο

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Το σπίτι σου μοιάζει βομβαρδισμένο τοπίο και δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις το καθάρισμα;

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι ούσα σίγουρη ότι χρειάζεσαι ώρες για να συμμαζέψεις το χάος, σκέψου ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση.

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να εργάζεσαι το λιγότερο ένα 8ωρο καθημερινά, να πρέπει να μαγειρέψεις και να κάνεις ένα σωρό δουλειές μέσα στην ημέρα και να κρατάς και σπίτι σου να είναι στην εντέλεια, σωστά;

Μερικά βήματα αρκούν για να το έχεις πάντα τακτοποιημένο και καθαρό αρκεί να είσαι επιμελής.

Ιδού λοιπόν.

Επιθεώρηση του χώρου

Το πρώτο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις με το φτάσεις στο σπίτι σου είναι να κάνεις ένα «πέρασμα’» από όλους τους χώρους του σπιτιού σου για να δεις από πιο δωμάτιο θα ξεκινήσεις να τακτοποιείς.

Σε δεύτερη φάση, αφού πάρεις μια γεύση του τι συμβαίνει σε όλα τα δωμάτια κάθισε με ηρεμία και γράψε μια λίστα με τα σύνεργα που θα χρειαστείς για τον καθαρισμό τους.

Από ειδικά πανάκια για ξεσκόνισμα, μέχρι καθαριστικά για σκληρή βρωμιά και σφουγγαρίστρες.  Δεν πρέπει να λείπει τίποτα. Έτσι, ανά πάσα ώρα και στιγμή θα έχεις ό,τι χρειάζεσαι και… καμία δικαιολογία για να αφήσεις την καθαριότητα του σπιτιού σου για άλλη μέρα.

Μάζεμα σκουπιδιών

Ό,τι δεν χρειάζεσαι, πέταξε το. Χαρτάκια, περιοδικά, άδεια μπουκάλια αναψυκτικών και όλα τα συναφή πρέπει να εξαφανιστούν πριν αρχίσεις το συμμάζεμα. Μία μεγάλη μαύρη σακούλα είναι ό,τι πρέπει για να ξεφορτωθείς ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Και φρόντισε από εδώ και στο εξής να μην αφήνεις τα σκουπίδια εκτός κάδου. Ό,τι τελειώνει, πέταμα αμέσως! Έτσι, θα γλιτώνεις τη συγκεκριμένη διαδικασία κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις γενική στο σπίτι.

Κάνε το σπίτι σου να λάμπει από καθαριότητα εύκολα και χωρίς κόπο

Κατανομή αντικειμένων

Σε έχει πιάσει απελπισία με τα πεταμένα ρούχα που βρίσκονται στο δωμάτιό σου αλλά και με το βουνό που έχουν σχηματίσει τα πιάτα σου στον νεροχύτη; Ψυχραιμία!

Ξεκίνα από το συμμάζεμα των ρούχων και διαχώρισε τα πλυμένα από τα άπλυτα. Αφού ολοκληρώσεις και αυτή τη διαδικασία μην παραμένεις για πολύ ώρα σε ένα δωμάτιο αλλά προχώρησε στην κουζίνα για να πλύνεις πιάτα και ποτήρια.

Extra tip: Μην παραμείνεις αρκετή ώρα σε έναν χώρο με σκοπό να «λάμψει» αλλά μοίρασε τον χρόνο σου για ένα πρώτο πέρασμα από όλους τους χώρους.

Σκούπισμα & σφουγγάρισμα

Ρούχα και πιάτα done! Έπειτα από τις βαριές δουλειές (πλύσιμο πιάτων, τοποθέτηση ρούχων στην ντουλάπα σου και γρήγορο ξεσκόνισμα) έρχεται η στιγμή για το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα.

Δεν είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό αλλά σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα σου λύσει τα χέρια. Αφού καθαρίσει το τοπίο και θα έχουν μπει όλα στη θέση τους θα αρχίσεις πλέον να χαλαρώνεις και να μπαίνει το σπίτι σε τάξη.

Bonus: Το μυστικό για καθαρό σπίτι, χωρίς σκόνη είναι η ηλεκτρική σκούπα. Προτίμησε τη.