Από την αποτυχία στη δόξα: Διάσημες προσωπικότητες που γνώρισαν την απόρριψη πριν αγγίξουν κορυφή

Δεν τους ήρθαν όλα εύκολα τελικά.
Από την αποτυχία στη δόξα: Διάσημες προσωπικότητες που γνώρισαν την απόρριψη πριν αγγίξουν κορυφή

Της Μάρως Καρούση

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι αποτυχίες θεωρούνται απλώς προσπάθειες που δεν πέτυχαν, σχέδια που είχαμε κάνει, ιδέες που «παλέψαμε» και δεν δούλεψαν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία που ο πιο εύκολος χαρακτηρισμός για έναν άνθρωπο είναι ή νικητής ή χαμένος, ή μαύρο ή άσπρο, με την υπόλοιπη χρωματική παλέτα να είναι σαν να μην δημιουργήθηκε ποτέ.  

Υπάρχει, λοιπόν, μια αρκετά μεγάλη λίστα εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων παγκοσμίως, που ενώ τους γνωρίσαμε ως νικητές, φλέρταραν στο ξεκίνημά τους πολύ έντονα με την αποτυχία και αποτελούν αδιάσειστα παραδείγματα του «όλα για κάποιο λόγο γίνονται». 

Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι η προσωπικότητα που ακολουθεί.

#1

Για πρώτη φορά μίλησε όταν ήταν τεσσάρων ετών, ενώ κατάφερε να διαβάσει την πρώτη του πρόταση μόλις ήταν επτά. Τα χρόνια πέρασαν και ο δυσλεκτικός και αρκετά αντικοινωνικός επικοινωνιακά νεαρός, κερδίζει ένα βραβείο Νόμπελ στη Φυσική, εξηγεί πράγματα για το σύμπαν που κανείς δεν είχε τολμήσει να «ακουμπήσει» και το όνομα αυτού… 

 Albert Einstein

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Albert Einstein (@alberteinstein) on

#2

Η πρώτη οντισιόν τους ως συγκρότημα ήταν το 1962, με το feedback που παίρνει ο μάνατζερ τους να είναι πως τα συγκροτήματα με κιθάρες δεν έχουν πλέον κοινό.

Η απόρριψη αυτή αντί να τους κόψει τα φτερά, τους έδωσε το κουράγιο και την ώθηση που χρειάζονται, με τους ίδιους να λένε το θρυλικό «Here comes the sun».

Και το βρετανικό αυτό συγκρότημα αυτό ήταν οι… 

Beatles 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Beatles (@thebeatles) on

#3

To 1968 προσπάθησε να φτιάξει την Ολυμπιακή ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ της Αμερικής χωρίς καμία όμως επιτυχία. Στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία της δημοσιογραφίας, αφού γίνεται συντάκτρια της Vogue με την αρχισυνταξία να μην αργεί να έρθει.

Ακόμα, όμως, δεν ήταν απόλυτα ευτυχισμένη μέσα της με αποτέλεσμα στα 40 της να μαθαίνει σχέδιο μόδας και να γίνεται μια από τις σπουδαιότερες σχεδιάστριες μόδας νυφικών και να μιλάμε πλέον για τη σπουδαία… 

Vera Wang

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vera Wang (@verawang) on

#4

Ως γραμματέας στη Διεθνή Αμνηστία στο Λονδίνο απολύθηκε καθώς όπως ανέφεραν οι εργοδότες της, δεν έδειχνε στοχοπροσήλωση, με την νεαρή γυναίκα να μένει άνεργη.

Στα χρόνια που ακολουθούν παντρεύεται, κάνει μια κόρη, χωρίζει και την μεγαλώνει μόνη της. Σε αυτά προστίθεται και η διάγνωσή της από κατάθλιψη με όλα τα στοιχεία να οδηγούν στην απόλυτη κατηφόρα.

Όμως, με έναν μαγικό θα μπορούσαμε να πούμε τρόπο -και κρατήστε το «μαγικό»-, η κυρία αυτή δεν τα παράτησε. Παίρνοντας κουράγιο από την αστείρευτη φαντασία της, δημιούργησε τον διασημότερο μάγο όλων των εποχών. Μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο είναι πλέον η…

 J.K Rowling

#5

Η οικονομική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η οικογένειά του, τον ανάγκασε να παρατήσει το σχολείο και να δουλέψει ως επιστάτης.

Κόντρα σε αυτό το μαύρο σύννεφο, όμως, επέλεξε το χαμόγελο και την αισιοδοξία με τον ίδιο να κάνει stand-up σε λέσχες κωμωδίας και να υπογράφει μια επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πλάκα προς τον εαυτό του, για τη μέρα που θα καταφέρει να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν.

Η ταινία «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος» του χάρισαν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Κυρίες και κύριοι ο … 

Jim Carrey 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jim Carrey (@jimcarrey__) on

#6

Έμπλεξε με τα ναρκωτικά από πολύ μικρή ηλικία με το πιο λυπηρό να είναι πως με κάποιον τρόπο εκεί τον έστρεψε ο πατέρας του, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εκείνες τις στιγμές ένιωθα την αγάπη του πατέρα μου και αισθανόμουν πως μόνο αυτός ήταν ο τρόπος να μου δείξει το ενδιαφέρον του».

Για πολλά χρόνια παραμένει χρήστης ναρκωτικών και αλκοολικός όμως λίγο μετά το 2001 καταφέρνει να βρει το φως σε όλη αυτή τη μαυρίλα και να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από «genious, billionaire, playboy philanthropist». Ο αγαπημένος μας Iron Man ή αλλιώς… 

 Robert Downey, Jr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Robert Downey Jr. (@robertdowneyjr) on

#7

Ο πατέρας του τον εγκατέλειψε όταν ήταν μωρό, η μητέρα του χρήστης ναρκωτικών, ο ίδιος θύμα έντονου bullying στα εφηβικά του χρόνια. Ερωτεύεται και παντρεύεται σχετικά γρήγορα, με τον χωρισμό να έρχεται εξίσου γρήγορα, αφήνοντας πίσω του όμως την μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του, την κόρη του.

Μόλις κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ δεν γνωρίζει ούτε το 1/5 της επιτυχίας που γνωρίζει σήμερα και ο ίδιος ζει στο όριο της φτώχειας.

Όμως , επειδή «το όλα για κάποιον λόγο γίνονται» του ταιριάζει γάντι, ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο και χρίζεται κατά πολλούς και δικαίως, ο κορυφαίος ράπερ όλων των εποχών μέχρι σήμερα. Θέλει και ρώτημα, φυσικά και είναι ο … 

Eminem

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marshall Mathers (@eminem) on

Και όταν όλα πάνε στραβά κράτα τη μοναδική συμβουλή του Walt Disney πως …

«Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσεις τη στιγμή που θα συμβεί, αλλά μια κλωτσιά στα μούτρα ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί».