Λευκή σοκολάτα, η παρεξηγημένη

Σοκολάτα μαύρη, γάλακτος η μήπως λευκή; Μια κόντρα λίγο πιο γλυκιά από τις υπόλοιπες.
Λευκή σοκολάτα, η παρεξηγημένη

Των Γιάννη Γιανναράκη & Τζίλας Ζυλυφτάρι

Εννιά στους δέκα τρελαίνονται για τη σοκολάτα. Ο δέκατος απλώς λέει ψέμματα. Μαύρη, γάλακτος ή λευκή; Μια ερώτηση, χίλια συναισθήματα, πληθώρα αναμνήσεων και φυσικά… πόλεμος γιγαντιαίων διαστάσεων που θα συνεχίζεται εις τους αιώνες των αιώνων.

Ερνάν Κορτές. Για τους απανταχού ισπανόφωνους του πλανήτη έχει μείνει στην ιστορία ως ένας αδίστακτος μα συνάμα ικανότατος κατακτητής. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα των αποστολών του Χριστόφορου Κολόμβου.

Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το ονοματεπώνυμό του δεν θα έλεγε απολύτως τίποτα αν δίπλα από αυτό δεν εμφανιζόταν η εξής αξιέπαινη ενέργεια: «Ο άνθρωπος που έφερε το κακάο στην Ευρώπη». Πώς έζησαν επί 15 ολόκληρους αιώνες χωρίς την υποψία της σοκολάτας στην ζωή τους; Αδιανόητο!

Καλώς ή κακώς, μέσα σε όλο αυτό το χάος διαφορετικών ποικιλιών, η σοκολάτα γάλακτος δεσπόζει στην κορυφή της πυραμίδας και όχι άδικα. Μπορεί να μην αποτελεί την πρωταρχική εφεύρεση των Αζτέκων ή την αρχική σκέψη των Ισπανών, είναι, όμως, το γλυκό που θα συντροφεύει τα παιδικά και τα… όχι και τόσο παιδικά χρόνια των κατοίκων του μάταιου τούτου κόσμου μέχρι ο Ήλιος να ανατείλει από την Δύση.

Λευκή σοκολάτα, η παρεξηγημένη

Η απρόσμενη αλεγκρία που προσδίδει στον ουρανίσκο, η σωτηρία από την κατάθλιψη και η δυναμωτική ενέργεια σώματος και νου την κάνει το απόλυτο σνακ ακόμα και για τους αθλητές ή και για εκείνους που η λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα δεν ήρθε πότε, πίσω από τον «σοβαρό» τραυματισμό στο γόνατο.

Όμως, για κάθε τι που σε στέλνει στον παράδεισο πρέπει να υπάρχει μια σκληρά αντιτασσόμενη δύναμη που θα στερεώνει τα πόδια σου στο έδαφος. Για κάθε The Matrix θα υπάρξει The Matrix Reloaded. Για κάθε παγωτό θα υπάρξει frozen yogurt. Ένα συνονθύλευμα παντελώς ξένο με την κλασική έννοια της σοκολάτας κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Λευκή στο όνομα, πολύ γλυκιά στη γεύση, μια λαίλαπα που δεν έχει τον Θεό της. Η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητάς της ηχεί στα αυτιά πολλών ως μια απρόσμενη και κακεντρεχής εξέλιξη.

Λοιπόν, «λιποτάκτες» αυτής της σκληρής αναμέτρησης, το είδος αυτό μοιάζει με σοκολάτα αλλά δεν είναι, αφού δεν πληροί τις συστατικές προδιαγραφές με κύρια την έλλειψη «μελανίνης», και για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους, ο νέος μπορεί να είναι ωραίος (λέμε τώρα) , αλλά ο παλιός είναι (πολύ) αλλιώς…

Κι όμως, το λευκό πολύ μας πάει…

Ποιος είπε ότι η λευκή ΔΕΝ είναι σοκολάτα; Η σύγχρονη ανθρώπινη παρέμβαση αποδεικνύεται θαυματουργή στην επινόηση αυτής της γλυκούτσικης κατασκευής που δεν αφήνει περιθώρια σκέψης ως προς την επιλογή της. Ναι έχει περισσότερη ζάχαρη, αλλά γι’ αυτό τρως σοκολάτα!

Σιντριβάνια, σπίτια, ζωάκια και κάθε λογής καλλιτεχνική ανησυχία μεταμορφώνονται με το μαγικό ραβδί της φαντασίας σε… λαχταριστές σοκολατένιες στιγμές. Δέσμιοι εθισμού και απόλαυσης στη διαφορετική μορφή αλλά και στη διαφορετική…απόχρωση.

Λευκή σοκολάτα, η παρεξηγημένη

Η αιώνια γεύση της αντιπαράθεσης από τα παιδιά που μαλλιοτραβιούνται στο παιδικό πάρτι πάνω από το καλοστημένο τραπέζι με τα φανταχτερά γλυκά μέχρι και τους μαντραχαλάδες που αναζητούν να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους μετά τα σουβλάκια που συνόδευαν μια βραδιά Champios League.

Χώρισες; Φάε μια λευκή σοκολάτα! Αυτή θα γλυκάνει τον πόνο σου καλύτερα από κάθε άλλη. Το βούτυρο κακάο που περιέχει αναπληρώνει την ορφάνια των σπόρων κακάο και της προσδίδουν μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά μια άλλη, πιο αθώα διάσταση που σε στέλνει. Η «ξενέρωτη» για κάποιους λευκή σοκολάτα, θύμα «σνομπαρίας» με κάθε ευκαιρία είναι αλλιώτικη και όπως συμβαίνει συνήθως, το αλλιώτικο ξενίζει. Ζει υπό τη σκιά της κλασσικής μαύρης ή της καφέ γάλακτος με υποστηρικτές λιγότερους αλλά πολύ πιο ανένδοτους.

Ε ναι! Υπάρχουν και οι εναλλακτικοί σοκολατομανείς! Αυτοί που εάν τους τρυπήσεις θα στάξουν λευκή σοκολάτα. Λένε όχι στα στερεότυπα αλλά τρανταχτό ναι στο είδος που πολλοί αμφισβητούν και καταδικάζουν. Μίνιμαλ στην όψη μα τόσο grande στη γεύση. Τα λευκά ιβουάρ γυαλισμένα κυβάκια ξεκουράζουν γλυκάτο βλέμμα μας που λαμπιρίζει στην αντανάκλασή της. Εντυπωσιακή με οποιαδήποτε συνοδεία και αν την ντύσεις αποτελεί μια ξεχωριστή σοκολατένια ηδονή. Πρώτη ξαδέρφη της μαύρης σοκολάτας αλλά και πρώτη επιλογή για τα σκληρά «λιγωτικά» δόντια.

Η λευκή έχει έρθει για να βασιλέψει την μαγική σοκολατοχώρα. Όσο ο καιρός περνάει οι φανατικοί της έχουν ανέβει σε αριθμούς που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζαν αδιανόητοι. Είμαστε πολλοί, είμαστε δυνατοί και λατρεύουμε την λευκή διαστροφή.