Μαθήματα ζωής από ένα πεντάχρονο: Τολμάς;

Ζήσε μια μέρα σαν πεντάχρονο και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις.
Μαθήματα ζωής από ένα πεντάχρονο: Τολμάς;

Της Μάρως Καρούση

Έχουμε και αυτή την καθημερινότητα που κοντεύει να μας τραβήξει μέσα της χωρίς έλεος και ξεχνάμε πού και πού να γελάμε λίγο. Έχουμε και αυτά τα προβλήματα που δεν μας αφήνουν κανένα ποσοστό αυθορμητισμού πλέον. Έχουμε και αυτή τη βαριά ενηλικίωση που μας πήρε για ενέχυρο την παιδικότητα μας και τώρα άντε βρες την…

Και εκεί, λίγο πριν αρχίσουμε να οδηγούμαστε στην τρέλα και αρχίσουμε αναζητήσεις στο Google όπως τι χρειάζομαι για να γίνω βοσκός σε ένα μέρος που δεν με γνωρίζουν, εκεί ακριβώς είναι που έρχεται το απόλυτο challenge της ημέρας.

Πέρασε λοιπόν μία τυχαία Δευτέρα υιοθετώντας την νοοτροπία ενός μικρού παιδιού και μαγικά θα προβείς στην συνειδητοποίηση πως, άσχημα είναι να ζήσουμε για λίγο σε ένα ουράνιο τόξο και να φάμε χρωματιστά ζαχαρωτά;

Μάθε να εκτιμάς τα πολύ μικρά και ασήμαντα πράγματα

Ναι, ναι δεν είναι μια συμβουλή που θα ακολουθούσες στην πιο πιεστική μέρα της ζωής σου, με δουλειά, με υποχρεώσεις που τρέχουν, με, με, με… Όμως, εκεί που τρέχεις και πιθανότατα δεν φτάνεις, κοντοστάσου για λίγο και θαύμασε έναν σκύλο που παίζει στο δρόμο, έναν πολύ όμορφο και προσεγμένο κήπο, μια εικόνα που απλά τράβηξε το βλέμμα.

Κοίτα το για δύο λεπτά, ενθουσιάσου μαζί του και… αρκεί. Έχεις ήδη γεμίσει το 24ωρο σου με έστω και μια στιγμή αγνής χαράς.

Πες το στη μαμά σου

Ακούγεται αστείο το ξέρω. Όμως δεν είναι λάθος όταν περνάς μια άσχημη στιγμή να απευθυνθείς στους δικούς σου ανθρώπους. Άλλωστε όταν επικοινωνείς το πρόβλημα σου, δεν το μεταφέρεις στον άλλο, απλώς το μοιράζεσαι και αφαιρείς αυτόματα ένα μεγάλο βάρος από τον εαυτό σου.

Μαθήματα ζωής από ένα πεντάχρονο: Τολμάς;

Γέλα υπερβολικά

Σπάνια θα υπάρξουν μέρες που θα είσαι χαρούμενη 24/7. Όμως αρκετά συχνά θα υπάρξουν μέρες με μικρές στιγμές χαράς, γέλιου, χαλαρότητας. Εκμεταλλεύσου τες στο έπακρον!

Όταν ακούσεις κάτι πολύ αστείο, μην κάτσεις να το φιλτράρεις και να αναλωθείς σε σκέψεις τύπου «μα έχω τόσα θέματα, δεν με παίρνει τώρα να χαλαρώσω».

Χαλάρωσε και γέλα. Άλλωστε και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πως το γέλιο όχι μόνο επιδρά με μοναδικό τρόπο στην ψυχολογία μας, αλλά και στην υγεία μας.

Ζήτα συγγνώμη και πες «ευχαριστώ»

Τα μικρά παιδιά μόλις κάνουν κάτι που κρίνεται ως λάθος, ζητούν αμέσως συγγνώμη. Η συγγνώμη και αυτό που νιώθεις μόλις τη ζητάς από τον άλλον ως ενήλικας -όσο και αν δεν το πιστεύεις- σου χαρίζει ένα μοναδικό συναίσθημα και αυτό είναι η λύτρωση.

Επίσης, τα παιδιά συνηθίζουν να λένε «ευχαριστώ» ό,τι κι αν τους δώσεις, από ένα απλό παγωτό μέχρι ένα μεγάλο παιχνίδι. Χρησιμοποίησε λοιπόν έστω και για μέρα αυτή την τόσο μικρή λέξη στον λόγο σου, σε οτιδήποτε και αν πεις.

Πες ένα «ευχαριστώ», από τον άνθρωπο που σου φτιάχνει τον καφέ σου -και ας είναι πολύ πρωί και τα μάτια σου δεν ανοίγουν ακόμα-, μέχρι τους ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα σου και εσύ τους θεωρείς δεδομένους.

Λοιπόν; Ωραία η ενηλικίωση δεν λέω… αλλά άφηνε την ψυχή σου λίγο ανήλικη που και που. Επιβάλλεται!