Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Νιώθεις μονίμως κουρασμένη παρόλο που έχεις συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες ύπνου; Το ότι πιθανότατα έχεις μια έντονη και κοπιαστική καθημερινότητα γεμάτη από υποχρεώσεις είναι λογικό να φτάνει τον οργανισμό σου στο σημείο της εξάντλησης.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ενώ έχεις κάνεις έναν ξεκούραστο και καλό ύπνο, νιώθεις μόνιμα κουρασμένη με την ενέργειά σου να μειώνεται μέρα με την ημέρα; Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που σε οδηγούν στα πρόθυρα της εξουθένωσης;

Κακή ψυχολογική κατάσταση

Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για την σωματική σου υγεία.

Αν σε έχουν κατακλύσει συναισθήματα όπως άγχος, φόβος ή ακόμα και απογοήτευση για ένα προσωπικό ή επαγγελματικό θέμα, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι καταφέρνει με ευκολία να εξαντλήσει κάθε απόθεμα ενέργειας του οργανισμού σου, με αποτέλεσμα να θέλεις απλά να παραδοθείς σε έναν ατελείωτο ύπνο.

Μη ισορροπημένη διατροφή

Μήπως έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου, ξεχνώντας να φας ή απλά τρώγοντας ό,τι βρεις μπροστά σου στη δουλειά;  Μέγα λάθος! Η ισορροπημένη διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε υγιείς.

Σε περίπτωση που λαμβάνεις ένα γεύμα σε ακατάλληλες ώρες ή ακόμα χειρότερα αν δεν λες το «ναι» στα τρία κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), δεν είναι μη φυσιολογικό να νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν…

Πόσους καφέδες πίνεις την ημέρα;

Αν πραγματικά ο καφές είχε την μαγική δύναμη να μας ξυπνήσει και να μας αναζωογονήσει τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της υπνηλίας μια για πάντα. Δυστυχώς, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν μέσα στην ημέρα καταναλώνεις 3 – 4 καφέδες, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σου δημιουργηθεί υπερένταση και νευρικότητα με αποτέλεσμα να χάσεις τον ύπνο σου.

Μήπως να αρκεστείς στη μία κούπα καφέ και να κοιμάσαι νωρίτερα;

Νιώθεις μονίμως κουρασμένη; Οι παράγοντες που σε οδηγούν στα πρόθυρα της εξάντλησης

«Όχι» στη γυμναστική

Νομίζεις πως μία ώρα γυμναστική την ημέρα θα σε κουράσει; Μα και φυσικά κάτι τέτοιο είναι απολύτως λανθασμένο. Η γυμναστική είναι η κινητήριος δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το θετικό που μας προσφέρει. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας απομακρύνοντας όλες τις αρνητικές σκέψεις που έχουν κατακλύσει το μυαλό σου. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα θεωρείται ιδιαίτερο δώρο για την πνευματική και σωματική μας υγεία.

Λίγες ώρες ύπνου

Μήπως απλά… δεν κοιμάσαι; Στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε μια πολύ ταραχώδη περίοδο, θα έχεις παρατηρήσει πως όταν πέφτεις να κοιμηθείς σκέφτεσαι όλα σου τα προβλήματα και το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα με αποτέλεσμα να δημιουργείς μεγαλύτερο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό αργά ή γρήγορα θα βρεθείς αντιμέτωπη με την εξάντληση.

Και το χειρότερο; Δεν είναι ότι θα νιώθεις μόνιμα κουρασμένη αλλά ότι ο χρόνος για να επαναφέρεις τα επίπεδα ενέργειάς σου θα είναι πολύς.