Οι δυνατές γυναίκες θέλουν να είναι ελεύθερες και ο λόγος είναι…

Για σένα που δεν θα γίνεις η «κυρία του κυρίου».
Οι δυνατές γυναίκες θέλουν να είναι ελεύθερες και ο λόγος είναι...

Της Μάρως Καρούση

Οι εποχές αλλάζουν και εκεί που ο αυτοσκοπός της γυναικείας ύπαρξης ήταν να παντρευτεί ή αλλιώς -σύμφωνα με τις κοινωνικές γραφές- να νοικοκυρευτεί και να κάνει οικογένεια, ήρθε το φεμινιστικό κίνημα και η νοοτροπία έκανε 10 βήματα μπροστά. Αλλά μόνο 10, έτσι;

Γιατί από εκεί που στα χωριά το όνομα σου ήταν η θηλυκή μορφή του ονόματος του άντρα σου, σαν προϊόν ιδιοκτησίας, στις πόλεις «εξελίχθηκες» στην κυρία του κυρίου που ψάχνει το άλλο της μισό για να αυτοπροσδιοριστεί μέσα από μια σχέση.  

Που γίνεται αυτό; Σε μια πραγματικότητα που χωρίς έτερον ήμισυ η ζωή δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα και που ο πυρήνας της ύπαρξης γίνεται ο έρωτας χωρίς λογική και όρια. Θα μου πεις, ποιος ουσιαστικός έρωτας έχει λογική;

Σωστά κανένας, αλλά για τις συνειδητοποιημένες και δυνατές  γυναίκες όσο παράλογος και να είναι, θα έχει σίγουρα όρια. Και αυτά είναι τα όρια του

-Και εδώ στοπ, εδώ ξεκινάει η ζωή μου, εδώ ξεκινάει ο εαυτός μου.  

Υπάρχει η νοοτροπία πως οι ελεύθερες γυναίκες τείνουν να είναι μελαγχολικές σαν κάτι να τους λείπει. Ναι, η αλήθεια είναι πως τους λείπει κάτι. Μια πιο ανεξάρτητη και ουσιαστικά εξελιγμένη εικόνα του σήμερα.  

Και ναι εννοείται θα επισημάνω το στερεότυπο πως ο single άντρας είναι απλώς ώριμος, και ζει τη ζωή του, κάνει την καριέρα του και όλα κυλούν υπέροχα, ενώ η single γυναίκα… ναι κάτι δεν πήγε καλά μωρέ στη ζωή της, δεν μπορεί να στεριώσει με κάποιον και ουσιαστικά εκείνη φταίει. 

Όμως, οι ελεύθερες γυναίκες, είναι ευτυχισμένες γυναίκες, είναι δυνατές γυναίκες. Γιατί;

Γιατί δεν θέλουν να ανήκουν σε κάποιον, επειδή όπως λέει και το αγαπημένο άσμα, ανήκουν σε εκείνες και τα όνειρά τους.   

Γιατί ίσως δεν θέλουν να αναλώνονται σε ανούσιες σχέσεις μόνο και μόνο για να έχουν ένα μήνυμα στο κινητό τους πάντα, για καλημέρα και καληνύχτα.  

Γιατί ίσως βρήκαν τη δύναμη και κατάφεραν να τερματίσουν μια βαλτωμένη μακροχρόνια σχέση για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να αναπνεύσουν ξανά. 

Γιατί μπορεί να πόνεσαν πιο πολύ από ότι πιστεύεις και αυτό να τους έδωσε την ώθηση να φτιάξουν την υπέροχη, ανεξάρτητη γυναίκα που ο κόσμος αποκαλεί με τόση ευκολία «μόνη».  

Γιατί θυσίασαν πολλά για λίγες παροδικές στιγμές ευτυχίας και πλέον δεν θα θυσιάσουν τίποτα. 

Γιατί έμαθαν να αγαπούν τον εαυτό τους υπερβολικά πολύ και πλέον είναι νόμος ότι θα τον προστατεύουν.  

Γιατί δεν ψάχνουν κάποιον να τις κάνει ευτυχισμένες. Μπορούν να είναι μόνες τους ευτυχισμένες με όλα αυτά που κατάφεραν, με τους κόπους τους, με τις νίκες τους. Και όταν έρθει απλώς ένας άνθρωπος που αξίζει, θα μοιραστούν αυτή την ευτυχία μαζί του, δεν θα την «στραγγίξουν» από αυτόν. 

Γιατί όταν αγαπηθούν, το αξίζουν σε όλο του το μεγαλείο. Γιατί έμαθαν να είναι ολόκληρες και όχι να ψάχνουν μια ζωή το άλλο τους μισό. Οπότε ο σύντροφος τους θα ερωτευτεί, θα αγαπήσει και θα επενδύσει σε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. 

Γιατί, θες και τα ποσοστά από έρευνες για να διαλυθούν μια για πάντα οι προκαταλήψεις; Το 61% των single γυναικών δήλωσαν χαρούμενες που είναι ελεύθερες,  έναντι του 49% των αντρών που βρίσκονταν στην ίδια φάση.  

Και τέλος γιατί η ελευθερία τους είναι υπερβολικά πολύτιμη και ξέρεις κάτι; Θα «πουληθεί» πολύ ακριβά…