ΑIDS: Να είσαι θετική στην ενημέρωση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο φόβος αντιμετωπίζεται με γνώση.
ΑIDS: Να είσαι θετική στην ενημέρωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Της Μάρως Καρούση

1η Δεκεμβρίου, η μέρα που όλοι στην τηλεόραση θα φορέσουν την κόκκινη κορδέλα ευαισθητοποίησης και θα γεμίσει ο διαδικτυακός τόπος με στατιστικά και πίνακες για τα ποσοστά των φορέων του AIDS στην Ελλάδα.

Ναι, είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και ο στόχος δεν είναι να αναπαράγουμε μερικά νούμερα, αλλά να μεταλαμπαδεύσουμε ό,τι γνώσεις μπορεί να έχουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα και πάνω από όλα να θέσουμε στο προσκήνιο πως έστω για σήμερα, δ ι ά β α σ ε, ενημερώσου, μάθε, ψάξε.  

Η γνώση και η πρόληψη είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτού του ιού και αν μη τι άλλο, οφείλεις να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα για το AIDS, ή αλλιώς για τον ιό HIV ή αλλιώς για το μεγαλύτερο ταμπού των σύγχρονων κοινωνιών.  

Πρόληψη 

Δεν είναι μυστικό πως στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τον HIV, για τους τρόπους μετάδοσης, για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης.  

Πώς, όμως, μπορούμε να μιλάμε για το AIDS και τη μηδαμινή ουσιαστική γνώση πάνω σε αυτό πολλών ανθρώπων ας μην κρυβόμαστε, όταν στα σχολεία δεν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και όταν οι λέξεις sex, προφυλακτικό και έρωτας είναι απαγορευτικές στις σύγχρονη, «ανεπτυγμένη» ευρωπαϊκή μας χώρας  

Το προφυλακτικό δεν είναι λέξη ταμπού ή λάθος ή  εξαίρεση. Το προφυλακτικό είναι ο κανόνας για μια υγιή σεξουαλική ζωή και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.  

Διάγνωση 

Αν οι λέξεις έχουν δόνηση, η λέξη AIDS προκαλεί σεισμό πολλών ρίχτερ. Ο HIV δυστυχώς παραμένει ένα σκοτεινό, ένοχο μυστικό, ταυτόσημο με την περιθωριοποίηση και το φόβο. Αυτό είναι ακριβώς που αποτελεί τροχοπέδη στους ανθρώπους που υποψιάζονται πως ίσως και να είναι θετικοί στον ιό, να μην προχωρούν σε εξέταση.  

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερωτική εκστρατεία με μήνυμα «Κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV» με την διαδικασία να είναι δωρεάν και με πλήρη ανωνυμία.

Πέρα από αυτό, όμως, πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως υπάρχουν «Checkpoint», κέντρα δηλαδή που κάνουν ακριβώς το ίδιο από το 2013, με δωρεάν εξετάσεις για ΗIV, σύφιλη και ηπατίτιδες B και C.  

Πραγματικότητα 

Και άκου τώρα ποια είναι η πραγματική κατάσταση ενός οροθετικού, χωρίς ιατρικές ορολογίες και συναισθηματισμούς που θα οδηγήσουν σε οίκτο. Αρχικά, η ασφαλής διάγνωση είναι το μόνο και αδιάσειστο στοιχείο που μπορεί να εξασφαλίσει μια υγιή σεξουαλική ζωή.  

Πάμε τώρα όμως στα στερεότυπα που θα σπάσουν.  

Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο, σε αντίθεση με την κοινωνία μας, που ένας φορέας του AIDS μπορεί να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα, να κάνει οικογένεια και να μην μεταφέρει τον ιό στα παιδιά του, ακολουθώντας μια θεραπευτική αγωγή χωρίς παρενέργειες. Ναι και όμως ισχύει, όπως και το ότι ο στόχος είναι το 2030 να μην υπάρχει καν ο ιός του AIDS.  

Και επειδή οι άνθρωποι δύσκολα πείθονται χωρίς να δουν εμπεριστατωμένα νούμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι θάνατοι από HIV βρίσκονται στο χαμηλότερο ποσοστό του αιώνα.  

ΑIDS: Να είσαι θετική στην ενημέρωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ενημέρωση 

Όχι δεν είναι ακόμα ένα κλισέ, ακόμα ένα φυλλάδιο που θα πέσει στα χέρια σου την 1η του Δεκέμβρη και θα πεις πως -ναι, γνωρίζω για το AIDS. Δεν γνωρίζεις ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανείς μέχρι να ψάξει, να διαβάσει και να ενημερωθεί σωστά. Υπάρχουν ορολογίες και κατηγορίες οροθετικών που ειλικρινά ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ και θα σου αναφέρω μόνο έναν όρο που μου φάνηκε αδιανόητο να μην έχει πάρει την διάσταση που του αρμόζει.  

Το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο επισημαίνει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση στους οροθετικούς. Οι  θετικά στον HIV λοιπόν, που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, έχουν σχεδόν μηδαμινό κίνδυνο μετάδοσης του AIDS από σεξουαλική επαφή.

Δηλαδή με απλά λόγια, υπάρχουν φορείς του τρομερού και φοβερού AIDS που λόγω των παραπάνω στοιχείων που αναφέρθηκαν, μπορούν να κάνουν sex χωρίς κίνδυνο, χωρίς το στίγμα, χωρίς αυτόν τον «σαρκοφάγο» φόβο.  

Και αυτός ο σαρκοφάγος φόβος είναι που τροφοδοτεί και εντείνει το τείχος της άγνοιας για τον ιό του HIV. Η ανωνυμία είναι αυτή που ενισχύει την στιγματοποίηση. Η παραδοχή, το να μιλάμε ανοιχτά, το να λέμε τα πράγματα ως έχουν, το να προφέρουμε τις λέξεις χωρίς μισό ψήγμα φόβου, το να μην ντρεπόμαστε να πούμε sex, προφύλαξη, AIDS…

Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία λοιπόν θα μπορούσαν να σταθούν άνθρωποι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, από ταμπού, άνθρωποι με υγιή μυαλά και δυνατή φωνή, άνθρωποι που δεν θα χρειάζονται μια παγκόσμια μέρα για να ταρακουνηθούν.