Θέλεις να πάρεις τη δουλειά; Τι ζητούν, τι προσέχουν και τι απορρίπτουν οι υποψήφιοι εργοδότες σου

Όχι, δεν είναι μόνο το βιογραφικό.
Θέλεις να πάρεις τη δουλειά; Τι ζητούν, τι προσέχουν και τι απορρίπτουν οι υποψήφιοι εργοδότες σου

Της Μάρως Καρούση

Είναι αυτή η ώρα, που ενώ έχεις στείλει το CV σου σε πολλούς υποψήφιους εργοδότες, χτυπά το τηλέφωνο για να σε καλέσουν για συνέντευξη στην εταιρεία.

Εκτός από τα βασικά που πρέπει να προσέξεις, όπως πάνω από όλα να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν κάποια στοιχεία που κοιτούν πάντοτε οι εργοδότες, πέρα από τα στερεοτυπικά και ίσως δεν σου έχουν περάσει καν από το μυαλό. 

Αρχικά, αυτό που πρέπει να έχεις στον νου σου, είναι πως εφόσον έχεις επιλέξει μια συγκεκριμένη εταιρεία για να στείλεις βιογραφικό, οφείλεις να γνωρίζεις τα πάντα σχετικά με αυτή ώστε να μην βρεθείς εκτεθειμένη και πέσεις σε εύκολες παγίδες.  

Αυτό όμως που θα κοιτάξουν αναμφίβολα, είναι το πόσο δημιουργική είσαι και πόσο μπορείς να ελίσσεσαι σε διαφορετικές συνθήκες.

Καμία εταιρεία δεν θα σε επιλέξει εάν παρατηρήσει πως οικειοποιείσαι φράσεις και απόψεις «πασπαρτού» γιατί αυτόματα φαίνεται πως δεν έχεις προσωπικότητα ή ακόμα χειρότερα, πως δεν θεωρείς ότι ο χαρακτήρας που έχεις πλάσει είναι ικανός να σου χαρίσει την πολυπόθητη θέση. 

Και αυτό μας πάει αμέσως στο επόμενο στοιχείο που κοιτούν οι εταιρείες. Αυτό δεν είναι άλλο από την αυτοπεποίθηση του εκάστοτε υπαλλήλου.

Προσοχή, όμως, όχι την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση που μπορεί να αγγίξει και τα όρια της υπεροψίας. Αυτό που αναζητούν είναι ένας συνδυασμός επίγνωσης των ικανοτήτων και σωστής προβολής τους, παράλληλα φυσικά με το σωστό «μάρκετινγκ» του εαυτού σου.

Θέλεις να πάρεις τη δουλειά; Τι ζητούν, τι προσέχουν και τι απορρίπτουν οι υποψήφιοι εργοδότες σου

Ίσως το βασικότερο προσόν για έναν άνθρωπο σε γενικότερο πλαίσιο είναι η ευγένεια που εκπέμπει και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα κοιτάξει ο υποψήφιος εργοδότης σου.

Το να είσαι ευγενική και να διαθέτεις το μαγικό όπλο της ταπεινότητας είναι θεμελιώδεις αξίες για την θέση που θέλεις  να κατακτήσεις και πίστεψε με, θα εκτιμηθεί δεόντως. 

Να είσαι καλός ακροατής

Να μην πας με έτοιμο σενάριο χωρίς να ακούς προσεκτικά τι σε ρωτάει ο απέναντι. Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες στάνταρ ερωτήσεις όμως δεν θα είναι όλες. Έτσι οι κονσερβοποιημένες απαντήσεις παίρνουν ένα τεράστιο «Χ».

Πρέπει να συμμετέχεις ενεργά στην συνέντευξή σου και να κάνεις βαθύτερες και εστιασμένες  σε αυτό που συζητιέται εκείνη την ώρα, ερωτήσεις.  

Μην προσποιείσαι πως τα γνωρίζεις όλα. Μπορεί να έχεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό και γνώσεις που σε καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για την εν λόγω θέση. Όμως, -και γυρίζουμε πάλι στο κομμάτι της ευγένειας- δεν θα κάνει καθόλου καλή εντύπωση το να φανείς ένας φωτεινός παντογνώστης  στα μάτια του εν δυνάμει εργοδότη σου.

Πρέπει να υιοθετήσεις τη νοοτροπία του μαθητευόμενου και όχι του δασκάλου

Πάνω από όλα, οφείλεις να οπλίσεις τον εαυτό σου με πίστη σε σένα και τις δυνατότητες σου.  Ακολούθησε στην πράξη τις συμβουλές  που αναφέρθηκαν, όμως μέσα σου να επαναλαμβάνεις συνεχώς το πόσο τυχερή θα είναι η εκάστοτε εταιρεία εάν σε συμπεριλάβει στο δυναμικό της.

Άλλωστε, η ψυχολογία είναι το σημείο αναφοράς της προσωπικότητας σου, όχι μόνο στα επαγγελματικά αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο.