Μαθήματα ζωής: Οι καλύτερες ατάκες στην ιστορία του σινεμά που απαγορεύεται να ξεχάσεις

Ατάκες που αποτελούν απάντηση σε κάθε είδους πρόβλημά μας.
Μαθήματα ζωής: Οι καλύτερες ατάκες στην ιστορία του σινεμά που απαγορεύεται να ξεχάσεις

Της Μάρως Καρούση 

Η επιτυχία μιας ταινίας κρίνεται από πολλά πράγματα. Από το πόσο καλό είναι το σενάριο, από τις ερμηνείες των ηθοποιών, από τη φωτογραφία και τις καλαίσθητες σκηνές, αλλά φυσικά και από το πόσο αξιομνημόνευτες ατάκες μας χάρισαν.

Έτσι, υπάρχουν κάποιες φράσεις που με το που τις ακούμε, μεταφερόμαστε νοητικά αμέσως, στα  set που γυρίστηκαν οι συγκεκριμένες ταινίες.

Φράσεις που κρύβουν μέσα τους βαθιά νοήματα ζωής και άλλες που είναι ικανές να αντικαταστήσουν τα λόγια μας.

Τι εννοώ;

May the force be with you αγαπητοί μου και ας δούμε τα μεγαλύτερα quotes στην ιστορία του σινεμά.  

Forrest Gump  

«Η μαμά έλεγε πως η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου τύχει»  

«Run Forrest, run» 

Ο αγαπημένος και οσκαρικός Tom Hanks, μας δίνει πολλά μαθήματα ζωής στη συγκεκριμένη ταινία και μία από τις καλύτερες και πιο συγκινητικές ατάκες στον κινηματογράφο.

Μαζί με το «Run, Forrest, run», διδασκόμαστε πως όταν δεν πετυχαίνει αυτό που θέλουμε, θα το ξαναπροσπαθήσουμε, και ξανά και ξανά… και όσες φορές χρειαστεί.

Ακόμα και αν όλοι λένε πως είναι αδύνατο! 

Dead Poets Society

«Η ποίηση, η ομορφιά, ο ρομαντισμός, η αγάπη… αυτά είναι λόγοι για τους οποίους μένουμε ζωντανοί»  

Τι μπορούμε να πούμε για αυτή την ταινία. Τι μπορούμε να πούμε για τον Robin Williams και να αρκεί;

O αγαπημένος μας καθηγητής, αποκαθήλωσε την ποίηση από το απυρόβλητο που την είχαν τοποθετήσει κάποιοι και της έδωσε το πιο γλυκό, το πιο ανθρώπινο νόημα.

Oh captain my captain… 

Lion King 

«Ναι, το παρελθόν μπορεί να πονέσει. Αλλά είτε θα τρέξεις μακριά από αυτό, είτε θα μάθεις από αυτό» 

Από τις καλύτερες ταινίες που μας χάρισε απλόχερα η Disney, από τα καλύτερα μαθήματα ζωής που πήραμε από μία ταινία που έχει ως πρωταγωνιστές απλώς ζώα της ζούγκλας.

Έτσι, ο Rafiki προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο του Shimba (ξέρετε όλοι πολύ καλά γιατί πονάει, δεν θα με αναγκάσετε να το πω!), του λέει αυτή τη φράση και οι παιδικές καρδιές μας σπάνε σε 256 κομμάτια. Ναι, ακόμη.  

Το κυνήγι της ευτυχίας 

«Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ούτε καν εμένα, εντάξει; Ονειρεύεσαι και πρέπει να το προστατέψεις αυτό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τους εαυτούς τους και έτσι σου λένε τι να κάνεις εσύ. Εάν θες κάτι, κάν’ το. Τελεία» 

Αυτή είναι μια ταινία ύμνος στην αγάπη και τις θυσίες που θα κάνει ένας πατέρας για το παιδί του. Και αυτή είναι μια φράση – ύμνος, που θα έπρεπε να λένε όλοι οι γονείς στα παιδιά τους, πως ο μόνος σωστός δρόμος για να κυνηγήσουν όντως την ευτυχία είναι να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

No matter what, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. 

Finding Nemo

«Και τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε»

Είναι μια φράση που ειπώθηκε σε παιδική ταινία. Είναι μια φράση που ειπώθηκε σε παιδική ταινία από ένα ψάρι. Είναι μια φράση που ειπώθηκε σε παιδική ταινία από ένα ψάρι που έχει αμνησία.

Όσο κωμική χροιά και να έχει η συγκεκριμένη φάση, η ατάκα της αγαπημένης Dory  μόνο σε παιδιά δεν απευθύνεται, καθώς είναι ακριβώς η απάντηση στο τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε εμπόδιο, σε κάθε δυσκολία που έρχεται στο δρόμο μας.

Απλώς κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε! 

 

A place in the sun 

«Σ’ αγαπώ. Σε αγάπησα από την πρώτη στιγμή που σε είδα. Μάλλον σε είχα ήδη αγαπήσει πριν καν σε δω» 

Ταινία του 1951. Δραματικός μονόλογος άντρα σε γυναίκα που δημιουργεί λίμνη δακρύων για να ξεδιψάσει έναν λόχο του 2018 – 2019 – 2020 και πάει λέγοντας.

Το τρέιλερ που είχε βγει για το A place in the sun με τους Montgomery Clift και την Elizabeth Taylor, το χαρακτήριζε ως αθάνατη ιστορία αγάπης. Και αν αναλογιστούμε το γεγονός πως την συζητάμε 67 χρόνια μετά, μάλλον ήταν! 

Notting Hill 

«Είμαι απλώς ένα κορίτσι που στέκεται μπροστά σε ένα αγόρι και του ζητάει να την αγαπήσει» 

Και επειδή δεν χορτάσαμε από pure sweet drama, ας ακούσουμε και την μοναδική Julia Roberts να ξεδιπλώνει τα φύλλα της καρδιάς της (και να υπογράφει αυτή εν τω μεταξύ σαν σταρ του σινεμά) στον γοητευτικότατο Hugh Grant, με φόντο το Notting Hill και μουσική υπόκρουση το «She» του Elvis Costello.  

Jerry Maguire 

«You had me at Hello» 

Ναι, έχουμε βαλθεί να πλουτίσουν τα ζαχαροπλαστεία, οι κάβες και σε ό, τι άλλο στερεοτυπικά απευθύνονται οι γυναίκες σε τέτοιες ταινίες. Έτσι, ενώ ο Tom Cruise ξεκινάει και μιλάει και μιλάει και μιλάει χωρίς να φαίνεται πως θέλει να σταματήσει, η Renee Zellweger τον διακόπτει με το αγαπημένο «Shut up, you had me at hello». 

Όσα παίρνει ο άνεμος 

«Frankly my dear, I don’t give a damn» 

Αχ, το 1939 ήταν πολύ πιο μπροστά από τα γλυκανάλατα happy ends του σήμερα και του προχτές. Εκεί που νομίζεις ότι επειδή έχουμε ένα ζευγάρι, άρα ό, τι και να συμβεί θα καταλήξουν μαζί και θα χαθούν στο ηλιοβασίλεμα, ειδικά όταν προηγείται και ο συγκλονιστικός μονόλογος της Scarlett O’Hara, τίποτα δεν προμηνύει την συνέχεια.

Ο Rhett Buttler με το πιο ιστορικό μειδίαμα στην ιστορία του κινηματογράφου, της λέει την επική ατάκα και τα υπόλοιπα; Είναι απλώς ιστορία… 

Οι ταινίες που μας έχουν χαρίσει σπουδαίες ατάκες είναι αμέτρητες και η λίστα μας θα μπορούσε να συνεχίζεται για πάντα, ή αλλιώς να έφτανε… 

«στο άπειρο και ακόμα παραπέρα».