Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν: Τα tips για να μην πάρεις… γιορτινά κιλά

Όχι. το «μυστικό» δεν είναι να στερηθείς τα αγαπημένα σου μελομακάρονα.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν: Τα tips για να μην πάρεις... γιορτινά κιλά

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Έχοντας απομείνει ελάχιστος καιρός μέχρι τον ερχομό των Χριστουγέννων ήδη στο μυαλό μας κυριαρχούν οι εικόνες γύρω από τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια καθώς και τα εδέσματα που τα στολίζουν.

Αδιαμφισβήτητα μιλάμε για περίοδο μεγάλων πειρασμών, καθώς είναι η εποχή της χαλάρωσης, της διασκέδασης αλλά και του καλύτερου φαγητού.

Για να μην βρεθείς, όμως, στη δύσκολη θέση να μετράς… κιλά μετά το τέλος των εορτών, καλό θα ήταν να υπάρξει ένα μέτρο στα γλυκίσματα και τους αλμυρά εδέσματα στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Δεν θέλει κόπο. Χρειάζεται απλά να ακολουθήσεις ορισμένα χρήσιμα και αποτελεσματικά tips…

Tρώμε κάτι προτού πάμε στα οικογενειακά τραπέζια

Επειδή το μόνο σίγουρο είναι πως όταν βρεθείς καλεσμένη σε ένα γιορτινό τραπέζι θα πάθεις ένα «γιορτινό» διατροφικό σοκ θα ήταν προτιμότερο να μην πας με άδειο στομάχι. Μία ώρα πριν την εμφάνισή σου, φάε 5 – 6 αμύγδαλα, ένα φρούτο ή ακόμα και ένα γιαούρτι.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν: Τα tips για να μην πάρεις... γιορτινά κιλά

Έτσι, δεν θα καταλήξεις να φας τεράστιες ποσότητες φαγητού, μη μπορώντας να ελέγξεις την όρεξή σου.

Προσοχή στις ποσότητες

Το να μπορέσεις να επιβληθείς στον εαυτό σου να μην ενδώσει στα λαχταριστά εδέσματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου είναι ό,τι πιο δύσκολο. Όμως, σκέψου αν να σου επιτρέψεις κάθε φορά που είσαι καλεσμένη να τρως ό,τι επιθυμείς σε ό,τι ποσότητα λαχταράς, μόνο κακό θα κάνεις στον εαυτό σου.

Και δεν μιλάμε μόνο για τα έξτρα κιλά -αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό-, αλλά και για την υγεία σου. Φάει απ’ όλα, μη στερηθείς τίποτα, αλλά πρόσεχε τις ποσότητες.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν: Τα tips για να μην πάρεις... γιορτινά κιλά

Ένα μεγάλο «Χ» σε ξηρούς καρπούς και αλκοόλ

Πόσες μα πόσες φορές έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι, έχουμε πιάσει την κουβέντα και παράλληλα καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα ξηρούς καρπούς και πατατάκια μαζί με το ποτό μας; Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, αν καταλάβεις πως έχεις καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπτή, βάλε φρένο.

Κάτι η τεράστια ποσότητα αλατιού και κάτι το αλκοόλ, η κατακράτηση υγρών, σίγουρα δεν θα σε χαροποιήσει την επόμενη μέρα.

Φάε αργά

Όσο απολαυστικό και αν είναι ένα γεύμα είναι πολύ σημαντικό να μην τρως βιαστικά αλλά αργά και σταθερά, διότι η διαδικασία της πέψης απαιτεί χρόνο. Ακόμα και αν πεινάς πραγματικά πολύ, φρόντισε να μασάς καλά την τροφή σου και να σταματήσεις μόλις νιώθεις πως χόρτασες.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν: Τα tips για να μην πάρεις... γιορτινά κιλά

Bonus tip: Σε περιόδους δίαιτας, να είσαι επιλεκτική

Το ότι μπορεί στο γιορτινό τραπέζι να υπάρχει ένας μπουφές με κάθε λογής φαγητό δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι υποχρεωμένη να καταναλώσεις τα πάντα. Προτού αποφασίσεις τι θέλεις να φας, κάνε μια βόλτα από τα πιάτα, δες τι σου αρέσει περισσότερο και επέλεξε κάτι που δεν μπορείς να έχεις κάθε μέρα.