Δηλώνεις εργασιομανής; Τα βήματα για να «επιβιώσεις»

Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των workaholic αλλά δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς;
Δηλώνεις εργασιομανής; Τα βήματα για να «επιβιώσεις»

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία γυναικών οι οποίες τα δίνουν όλα για την καριέρα τους και θυσιάζουν ακόμα και την προσωπική τους ζωή τους γι’ αυτή; Μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

Αν έχεις φτάσει στα όρια του ψυχαναγκασμού και το μόνο το οποίο σκέφτεσαι είναι η δουλειά -θυσιάζοντας ακόμα και το πολύτιμο Σαββατοκύριακό σου για χάρη της-, τότε δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα νιώσεις τη συναισθηματική και σωματική εξάντληση και κόπωση να σου χτυπούν την πόρτα.

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να μην φτάσεις στα όριά σου;

Πάνω απ’ όλα η υγεία σου

Όσο αλλόκοτο και αν σου ακούγεται αυτό, μάθε να ακούς και να σέβεσαι τον εαυτό σου, διότι πολύ απλά δεν είσαι ρομπότ προγραμματισμένο να εκτελεί όλες τις υποχρεώσεις που του έχουν αναθέσει.

Αν παρατηρείς σημάδια κόπωσης, έντονου άγχους και γενικότερα εξάντλησης μην αδιαφορήσεις βάζοντας την δουλειά για άλλη μία φορά πάνω από την υγεία σου. Να θυμάσαι πάντα πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα όριά του και αν τα ξεπεράσεις ο δρόμος για την ανάρρωση δεν θα είναι εύκολος.

Ναι, υπάρχει ωράριο

Μην είσαι εκείνη που θα καθίσει μέχρι αργά στο γραφείο. Εκείνη που θα φεύγει τελευταίο από όλους. Και αν επιμένεις να το κάνεις, μην περιμένεις να σου το αναγνωρίσει κανείς.

Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να στερείσαι διαρκώς ξεκούραση και ύπνο.

Κάλυψε τα κενά σου

Πολλές γυναίκες έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούν την εργασία για να καλύψουν ένα εσωτερικό χάσμα το οποίο έχει δημιουργηθεί είτε από έναν χωρισμό (το πιο πιθανό) είτε επειδή συντρέχουν σοβαρότεροι λόγοι στην προσωπική τους ζωή. Βγες, δες φίλους, κάνε πράγματα για σένα.

Δηλώνεις εργασιομανής; Τα βήματα για να «επιβιώσεις»

Προτού όμως βρεις καταφύγιο στην εργασία για προσωπικά προβλήματα, αναλογίσου τι φταίει και βρες μέσα σου την λύση στο πρόβλημά σου. Το να είσαι παθητικός δέκτης μόνο καλό δεν σου κάνει.

Προσωπική ζωή

Καλή η επαγγελματική ανέλιξη και η καριέρα αλλά τι θα κάνεις όλα αυτά αν δεν δώσεις και λίγο σημασία στην προσωπική σου ζωή; Μεγάλη μερίδα γυναικών μόνο όταν φτάνει σε ένα άλφα επίπεδο ηλικίας, συνειδητοποιεί πόσο λάθος έκανε που δεν δημιούργησε οικογένεια ή δεν χάρηκε προσωπικές στιγμές κάθε είδους.

Όλα μα όλα σε αυτή την ζωή είναι επιλογές και η ευτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

«Ναι» στα χόμπι

Είναι ποτέ δυνατόν να δουλεύει κανείς ασταμάτητα καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ δίχως να έχει κάποιο ασχολία εκτός δουλειάς που να τον ευχαριστεί;

Όσο επιτυχημένη και καταρτισμένη επαγγελματικά γυναίκα και αν είσαι πρέπει οπωσδήποτε να βρεις μια ασχολία που να σε κάνει, πρώτον να χαλαρώνεις από την πίεση της δουλειάς και δεύτερον -γιατί όχι- να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου. Ακόμα κι αν δεν αγαπάς τη γυμναστική, υπάρχουν τόσοι εναλλακτικοί τρόποι να διατηρήσεις τη γραμμή σου.