25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

Και όχι, δεν είναι μόνο το hangover.
25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

Της Μάρως Καρούση 

Το κύριο μου επιχείρημα για την μετάβαση στα 25 ήταν πως αλλάζεις μια για πάντα κουτάκι στις έρευνες. Τι εννοώ; Στα γκάλοπ υπήρχε το υπέροχο κουτάκι 19 – 24 και μετά… 25 – 30. Μπουμ. Και ωραία, έστω ότι δεν θες να συμμετάσχεις ποτέ σε γκάλοπ, αν όμως ξυπνήσεις μια μέρα και θελήσεις;

Δεν θα σοκαριστείς όσο εγώ που δεν θα ανήκεις στο κουτάκι της νιότης και της ανεμελιάς; Δεν πειράζει γιατί σου έχω 25 πράγματα που στα sweet 25 (ναι θα το βαφτίσω έτσι γιατί έτσι θέλω), είναι τελείως διαφορετικά.  

Και ας κάνουμε και το αγαπημένο μας disclaimer, πως στα 25 έρχεται η απομυθοποίηση του εαυτού μας, απέχεις ακριβώς το ίδιο από τα 20 και τα 30 και αυτό είναι ολίγον τι, creepy as hell. Η παρατεταμένη 18χρονη έκδοση σου (γιατί τα 20, 21, 22 κλπ θεωρούνται 18 ξεκάθαρα) αρχίζει και ξεθωριάζει, όμως να σου πω κάτι;

Η ουσιαστική ενηλικίωση δεν είναι πάντα όσο άσχημη ακούγεται.

Στα 25 λοιπόν…

1) Οι λέξεις ούζο/τσίπουρο/ρακή έχουν άλλη σημασία  

Όταν ακούς αυτές τις λέξεις πια, σου έρχονται αυτόματα εικόνες από ταβερνάκι, μεζεδάκια και τραπεζάκι άνετο με καρεκλίτσες.

Όλα υποκοριστικά γιατί είχες πολύ κουραστική μέρα και τα θες όλα να ακούγονται πιο γλυκά. 

25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

2) Δεν πηγαίνεις πια διακοπές με 128 άτομα 

Δεν υπάρχουν πια οι διακοπές που τρέχετε σε πάρτι από το πρωί έως το βράδυ με το σουβλάκι βασική τροφή για όσες στιγμές θυμηθείτε να φάτε.

Οι διακοπές παίρνουν ποιοτική χροιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα, από φαγητό και νυχτερινή έξοδο, μέχρι την λίγο πιο ακριβή ξαπλώστρα που έχει μαξιλάρι πάνω της, γιατί πονάει λίγο η μεσούλα και γιατί έτσι σου αξίζει, δεν κατάλαβα! 

3) Σταματάς να είσαι φιλικός με όλους 

Πιο μικρός πίστευες πως όσο περισσότεροι φίλοι γύρω σου τόσο καλύτερα, για αυτό και όφειλες να είσαι (αηδιαστικά) ευγενικός με τους πάντες.

25χρονο μυαλό μου σε ευχαριστώ που έπηξες τελικά και μου έδειξες πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να αναγκάζομαι να είμαι ευγενική με κάθε ζωντανή ύπαρξη του πλανήτη.  

4) Σταματάς να δίνεις την προσοχή σου σε πράγματα που πολύ απλά, δεν την αξίζουν ιδιαίτερα 

Μιλάω φυσικά για εκείνα που σε έριχναν στα πατώματα πριν κάποια χρόνια αλλά ξαφνικά αρχίζεις να αναρωτιέσαι «Και να πέσω στα πατώματα τι θα καταφέρω;».

Από μια ερωτική σχέση που δεν βγήκε τελικά μέχρι έναν φίλο που δεν σου ταίριαξε. (εντάξει ότι αρχίζεις να αναρωτιέσαι είπα, όχι ότι σταματάς να ασχολείσαι και τελείως) 

5) Είναι εντάξει να είσαι εγωιστής  

Ναι ναι βεβαίως το είπα και καθόλου δεν ντράπηκα, γιατί μαθαίνεις πως εγωισμός είναι να λες ναι στα πράγματα που αγαπάς και όχι σε εκείνα που δεν θες να κάνεις πλέον. Αρνείσαι να συναντήσεις ανθρώπους που δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά και συναντάς αυτούς που πραγματικά θέλεις. 

6) Έχεις κάνει μπόλικα λάθη και πλέον δρας συνειδητά 

Μπορεί να έχεις πέσει σε μεγάλες παγίδες και μιλάω για ερωτικά, εργασία, φιλία, οικογένεια. Έτσι, στα 25 είσαι θεωρητικά σε μια ώριμη φάση της ζωής σου, που ό, τι φαινομενικά λάθος και να κάνεις, είσαι ενήμερη και για τις συνέπειες. Και τις δέχεσαι και τις λούζεσαι, έτσι ώριμα πάλι. 

25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

7) Ο γιατρός είναι φίλος μας 

Όσο είσαι σε πιο μικρή ηλικία, ο γιατρός θεωρείται εχθρός ή μάλλον μη αναγκαίος γιατί -έλα-μωρέ-μικρό-παιδί-τι-να-πάθω; Στα 25, λοιπόν, χτυπάει το καμπανάκι ότι η καλή υγεία δεν είναι δεδομένη και έτσι οι επισκέψεις στο γιατρό, από οδοντίατρο μέχρι γυναικολόγο πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από δεδομένες.  

8) Τρως καλύτερα 

Καλά δεν θα προσποιηθώ ότι στα 25 ξαφνικά κόβεις τα junk και το ποτό, αλλά… Αρχίζεις να τρως φαγητά που δεν επέλεγες και πολύ, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, πολύ νερό, γιατί πολύ απλά τα χρειάζεται ο οργανισμός σου. Και τώρα τον ακούς καλύτερα που στο φώναζε τόσα χρόνια! 

9) Οι κλήσεις στη μαμά 

Ήταν εκείνες οι εποχές που άνοιγες το κινητό σου, έβρισκες 128.000 κλήσεις από την μαμά σου και έλεγες τι μπορεί να θέλει πάλι. Αχ γλυκιά μου 18χρονη έχει ο καιρός γυρίσματα και στα 25 σου θα κάνεις εσύ 128.000 κλήσεις στην μαμά σου για να την ρωτήσεις ακόμα και πόσες σταγόνες λάδι πρέπει να έχουν οι φακές (ναι-ναι γιατί τώρα τρως φακές).

10) Ύπνος, αυτός ο φίλος 

Ειλικρινά, απορώ με τους εαυτούς μας που θεωρούσαμε πως ο ύπνος είναι κάτι σαν την λέπρα. Μην και σε βρει κανένα μεσημέρι, μην και γυρίσεις νωρίτερα από έξοδο για να κοιμηθείς λίγο παραπάνω. Σου έχω νέα! Στα 25 ο ύπνος είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.  

11) Βλέπεις πια τα ελαττώματα σου  

Και είσαι εντάξει με αυτό! Ξέρεις τον εαυτό σου και έχεις τη συναίσθηση του τι κάνεις λάθος, χωρίς απαραίτητα να λέμε πως θα κάτσεις να τα διορθώσεις. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να σου πουν οι φίλοι σου πλέον ότι αργείς στα ραντεβού, το ξέρεις καλά! (και ας μάθουν και εκείνοι να πηγαίνουν λίγο αργότερα, σε ξέρουν τόσα χρόνια).

12) Κεφάλαιο «Hangover»

Τι να πρωτοπώ γι’ αυτό! Τίποτα δεν είναι το ίδιο…ξυπνάς με μια αίσθηση ότι θες να φας ό,τι υπάρχει αλλά παράλληλα δεν θες και να φας. Το κεφάλι σου είναι μια οντότητα μόνο του, που με το ζόρι στηρίζεται στους ώμους σου και το σώμα σου να πονάει σαν να πήγες για ξύλο χτες, όχι για ποτό.  

13) Οι έξοδοί σου σταματούν την ώρα που πρέπει 

Όταν ήσουν σε πιο μικρή ηλικία, πίστευες ότι αν στην έξοδο σου δεν γυρίσεις 65 μαγαζιά, θα έρθει η αστυνομία της διασκέδασης και θα σε βάλει ισόβια. Λοιπόν όχι! Όσο μεγαλώνεις είσαι ελεύθερος να είσαι όσο «ξενέρωτος» θες και να φύγεις ό, τι ώρα θέλεις γιατί όπως είπαμε, ύπνος = κολλητός. 

14) Σταματάς να παίζεις το χαλασμένο τηλέφωνο 

Αυτό βέβαια έπρεπε να έχει σταματήσει από τα σχολικά χρόνια αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Σταματάς λοιπόν να ζητάς από τον τάδε να πιάσει τον τάδε και να του πεις αυτό το κάτι, γιατί εσύ δεν θέλεις/ντρέπεσαι/βαριέσαι. Φίλη μου τα 25 είναι εκείνη η ενηλικίωση που τόσο ήθελες όταν ήσουν 15, that’s life.  

25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

15) Το celebrities crush λαμβάνει τέλος 

Τι θα γίνει με εκείνη την αφίσα του Robert Downey–Jr πάνω από το κρεβάτι σου; Πότε περιμένεις να την βγάλεις; Όταν πας στο Μανχάταν, τον βρεις, παντρευτείτε και την αντικαταστήσεις με μία από τον γάμο σας; Συγνώμη… αυτές οι φαντασιώσεις ήρθε η ώρα να σταματήσουν. 

16) Σταματάς να κοπιάρεις το στυλ άλλων 

Κάποια στιγμή, εκεί γύρω στα 25 θα πω εντελώς τυχαία, οφείλεις να έχεις διαμορφώσει ένα προσωπικό στιλ, όποιο και αν είναι αυτό. Στυλ που σε κάνει να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου, το σώμα σου και είναι τόσο δυνατό που δεν έχεις την ανάγκη να «καταπιείς» κανένα αντίγραφο για πρωτότυπο.  

17) Ερωτεύεσαι πιο δύσκολα 

Το οποίο από τη μία είναι καλό αλλά από την άλλη όχι. Καλό γιατί πλέον έχεις μάθει τι θέλεις, τι μπορείς να ανεχτείς, τι σου αρέσει και έτσι δεν πέφτεις τόσο εύκολα όσο ο 18χρονος εαυτός σου αλλά από την άλλη, εκείνος ο ενθουσιασμός και η λάμψη στα μάτια, ωραία δεν ήταν; 

18) Τα λούτρινα ας περάσουν έξω 

Π ρ ο φ α ν ώ ς, δεν θα σε βάλουμε να πετάξεις τα αγαπημένα σου κουκλάκια που για να τα έχεις κρατήσει, μια συναισθηματική αξία θα την έχουν. Όμως, μπορείς να τους φτιάξεις έναν υπέροχο χώρο στο πατάρι ή σε μια ντουλάπα (ναι όλα μαζί για να έχουν παρέα!) και όχι να τα έχεις παραταγμένα στους καναπέδες και τα κρεβάτια (τουλάχιστον όταν περιμένεις κόσμο στο σπίτι).

19) Ήρθε η ώρα που γνωστοί σου παντρεύονται 

Ναι. Ήρθε εκείνη η ώρα που την είχες σηματοδοτήσει ως καμπανάκι για το μέλλον σου. Κοίτα όμως που ωρίμασες τόσο όμορφα και αντιλήφθηκες πως ο γάμος δεν είναι αυτοσκοπός του ανθρώπου.

Οπότε, όταν βλέπεις 2 – 3 γνωστούς να παντρεύονται στα 25, πηγαίνεις στους γάμους, απολαμβάνεις το open bar και σε κάθε γουλιά είσαι όλο και πιο κοντά στο να φωνάξεις «Είμαστε όλοι ακόμα τόσο νέοι, γιατί το κάνετε;» 

20) Νομίζεις ότι είσαι μέσα στα πράγματα 

Ξέρεις τι σημαίνει cringe; ξέρεις τι σημαίνει flex; Μπορεί, αλλά 8 στους 10 ουσιαστικούς ενήλικες δεν τα γνωρίζουν. Τι εννοώ. Πιστεύεις ότι έχεις πολλά κοινά με ένα 18χρονο. Μέχρι που συναντάς ένα 18χρονο. Και αναμφίβολα δεν έχεις κοινά. Και μετά συναντάς ακόμα ένα. Και επιβεβαιώνεσαι. 

25 πράγματα που αλλάζουν στα 25

21) Συνειδητοποιείς ότι δεν πας πια στα άλλοτε αγαπημένα σου club 

Αρχικά δεν πας, γιατί θέλεις να αποφύγεις όλα εκείνα 18χρονα που συναντήσαμε πάνω και δεν έχετε κανένα κοινό. Το θέμα όμως είναι ένα… σκαμπό! Ή μάλλον η απουσία σκαμπό και η ασφυκτική ατμόσφαιρα με τον κόσμο να σε ακουμπάει, να σε σπρώχνει και να σου παίρνει το οξυγόνο λίγο λίγο.  

22) Φροντίζεις το πρόσωπο σου 

Έλα παραδέξου το, έχεις γυρίσει από έξοδο, είσαι πτώμα και πέφτεις να κοιμηθείς χωρίς να ξεβαφτείς, με αποτέλεσμα το πρωί να ξυπνάς σαν να έχεις χάσει σε καυγά. Πλέον, δεν μπορείς να διανοηθείς πως θα πέσεις στο κρεβάτι χωρίς να έχεις ξεβαφτεί σωστά και χωρίς να έχεις βάλει και τις κρέμες σου. 

23) Η παραμονή των γενεθλίων 

Drama, drama, my sweet drama. Ξεκινάς το μοιρολόι για την χαμένη νιότη σου, για τη ζωή που περνά και εσύ τι έχεις καταφέρει; για το κουτάκι 25 – 30 που πρέπει να συμπληρώνεις πλέον στις έρευνες και για τόσα άλλα που δεν έχουν καμία ρεαλιστική υπόσταση. 

24) Απολαμβάνεις τη μοναξιά σου 

Όταν είσαι πιο μικρή, το να μείνεις σπίτι ισούται με τιμωρία. Λυπάμαι αλλά στα 25 είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα στον πλανήτη Γη! Ηρεμείς, πίνεις το κρασάκι σου, παραγγέλνεις, βλέπεις τις σειρές σου και απολαμβάνεις την παρέα με τον εαυτό σου. *Μόνο έτσι, μπορείς να τα βρεις και καλύτερα με τους άλλους. 

25) Η αληθινή ενηλικίωση 

Αναφέραμε πως τα 25 είναι εκείνη η στιγμή που απέχεις ακριβώς το ίδιο από τα 20 και τα 30, με αυτό να μην συνεπάγεται μόνο το creepy as hell. Από τα 25 και μετά, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, γιατί αυτός είναι παιδιά, δεν υπάρχει άλλος.

Είναι εκείνη η στιγμή της ζωής σου που μαθαίνεις να κουβαλάς τον εαυτό σου με τα καλά και τα κακά του, αλλά παράλληλα τον απαγκιστρώνεις και από όλους τους υπόλοιπους. Τι καλύτερο από αυτό;