#MeToo: Stars του Hollywood μιλούν ανοιχτά για την κακοποίηση των γυναικών

Βρες τη φωνή σου...
#MeToo: Stars του Hollywood μιλούν ανοιχτά για την κακοποίηση των γυναικών

Της Μάρως Καρούση 

25 Νοεμβρίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δυστυχώς, όμως, ο μόνος λόγος που θυμόμαστε και αν, τι σημαίνει αυτή η μέρα, είναι επειδή κάποιοι άνθρωποι του θεάματος, κάποιοι άνθρωποι που φαινομενικά βρίσκονται στο απυρόβλητο, σταμάτησαν να είναι εκεί, αποκαθηλώθηκαν.

Δεν είναι μυστικό, πιο πολύ ως κρίμα θα το χαρακτηρίζαμε, πως λόγω του σκανδάλου με τον Weinstein, η μάστιγα που ονομάζεται κακοποίηση της γυναίκας, πήρε ρεαλιστική χροιά, έγινε #metoo και βοήθησε μεγάλες stars του Hollywood να ανοίξουν επιτέλους το στόμα τους, δίνοντας κουράγιο σε ειλικρινά πάρα πολλές γυναίκες που βρίσκονται μακριά από τον κόσμο της λάμψης, αλλά μέσα στον κόσμο της προσωπικής τους κόλασης. 

Σε ελληνικά δεδομένα, μία στις 3 γυναίκες έχει υποβληθεί σε σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική κακοποίηση, με την εκπαίδευση να μην παίζει κανέναν απολύτως ρόλο σε αυτό.

Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί υπάρχει και εκείνη η μερίδα της κοινωνίας, που πέρα από την άγνοια, τη σιωπή και το φόβο, θέτει στο στόχαστρο και την εκπαίδευση της γυναίκας για την ενδεχόμενη θυματοποίησή της.  

Το πιο λυπηρό, όμως, όλης αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η ανοχή και ο δισταγμός για καταγγελία. Ο φόβος μην στιγματιστείς με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται.

Υπάρχει λοιπόν μια, πραγματικά, ατελείωτη λίστα με πολύ σπουδαίες stars του πάντα λαμπερού μας Hollywood, που μίλησαν ανοιχτά και κατέδειξαν αυτούς που τις είχαν οδηγήσει στο να ζουν ένα συνεχές κολαστήριο.

Και μπράβο τους! 

Oprah Winfrey

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oprah (@oprah) στις

Αποτελεί πρότυπο για τις γυναίκες που έχουν ζήσει την κακοποίηση, δίνοντας κουράγιο και δύναμη, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο μπορείς να το ξεπεράσεις αλλά μπορείς να το μετατρέψεις σε ασπίδα σου.

Η Oprah όταν ήταν μικρό κοριτσάκι στο  Milwaukee, υπέφερε για αρκετά χρόνια ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η ίδια μίλησε ανοιχτά για αυτό και βοήθησε πολλές ακόμα γυναίκες που έζησαν ανάλογες τραγικές στιγμές. 

Rihanna 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rihanna Daily (@rihannadaily) στις

Όλοι θυμόμαστε τις σοκαριστικές φωτογραφίες που απεικόνιζαν το πρόσωπο της πολύ αγαπημένης τραγουδίστριας γεμάτο μώλωπες. Η  ίδια αποκάλυψε πως ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από το σύντροφο της Chris Brownn δηλώνοντας πως αυτό γινόταν σε συνεχή ρυθμό, δεν ήταν απλώς μια φορά.

Τόλμησε να αποκαλύψει λοιπόν με ονοματεπώνυμο τον θύτη της και το μόνο που συνέβη είναι πως δικαιώθηκε. 

Halle Berry 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Halle Berry (@halleberry) στις

Παρόμοια περίπτωση με αυτή της Rihanna, αφού η Halle Berry είχε βιώσει άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της.

Η κατάσταση είχε φτάσει τόσο στο απροχώρητο, με τη πασίγνωστη ηθοποιό να χάνει το 80% της ακοής της από το ένα αυτί και τότε να πει το «φτάνει πια!».

Ξεπέρασε τον φόβο και από θύμα μετατράπηκε σε γυναίκα σύμβολο και «φωνή» τόσων άλλων που ανέχονταν ανάλογες καταστάσεις.  

Madonna 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madonna (@madonna) στις

Η πασίγνωστη σταρ αποκάλυψε πως υπήρξε θύμα βιασμού όταν ήταν στην ηλικία των 19. Επειδή όμως όταν δεν αναφέρονται τρανταχτά ονόματα ο κόσμος δεν δίνει τόση σημασία, η Madonna δήλωσε χωρίς φόβο πως δεχόταν συναισθηματική και ψυχική κακοποίηση από τον επί 4 χρόνια σύζυγο της, Sean Pean, δίνοντας το νόημα και τη σημασία που αξίζει και σε αυτή την μορφή βίας.  

Δυστυχώς η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται σχεδόν για πάντα, αφού 87 γυναίκες βγήκαν να μιλήσουν ανοιχτά για την σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση που δέχτηκαν από τον Weinstein, με μία εξ’ αυτών, την Salma Hayek να συγκλονίζει με τα λόγια της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salma Hayek Pinault (@salmahayek) στις

«Οι οδηγίες που μου έδινε περιλάμβαναν συνεχώς σεξουαλικά υπονοούμενα, προτάσεις για μασάζ και ανάλογες καταστάσεις. Με απείλησε πως θα με σκοτώσει μία από τις φορές που του αρνήθηκα και μετέπειτα με προσέβαλε συνεχώς σε κάθε γύρισμα».  

Η σιωπή και ο φόβος δεν είναι η λύση. Γιατί όσο το αποκρύπτεις, τόσο αυτό θα επαναλαμβάνεται και όσες φορές και να πεις πως «είναι η τελευταία φορά», ποτέ δεν θα είναι.

Άλλωστε, αν όλες οι γυναίκες ανά τον κόσμο, που έχουν κακοποιηθεί συναισθηματικά, σωματικά ή σεξουαλικά, μιλούσαν, θα είχαμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο μεγάλη και καταστροφική είναι αυτή η κατάσταση.

Γιατί δεν είναι όλα φλερτ, δεν είναι όλα ξεσπάσματα, δεν είναι όλα έλα-μωρέ-ένα κομπλιμέντο-σου-έκανα!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Official Page (@metoomvmt) στις