Εποχιακή κατάθλιψη: Πώς θα την αναγνωρίσεις και πώς θα την ξεπεράσεις;

Τι συμβαίνει με την ψυχολογία σου;
Εποχιακή κατάθλιψη: Πώς θα την αναγνωρίσεις και πώς θα την ξεπεράσεις;

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Έχεις συμπτώματα τα οποία σε υποψιάζουν για αρχή κατάθλιψης αλλά δεν ξέρεις πού μπορεί να οφείλονται, εφόσον δεν έχεις κάποιο σημαντικό πρόβλημα το οποίο χρίζει επίλυσης;

Πιθανότατα η«εποχιακή» κατάθλιψη σου έχει χτυπήσει την πόρτα. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο που δυστυχώς οφείλεται στον χειμώνα και συχνά στον ερχομό των Χριστουγέννων.

Οι συννεφιασμένες, κρύες ημέρες του χειμώνα δεν είναι μυστικό πως οδηγούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να νοιώθουν κακόκεφοι και νευρικοί χωρίς προφανή λόγο.

Η εποχιακή κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή του καιρού, η οποία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.

Ποια τα συμπτώματα την προδίδουν;

Ψυχολογικές διακυμάνσεις

Νιώθεις μονίμως κακόκεφη και έχεις έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις; Είναι απολύτως κατανοητό κάτι τέτοιο να επηρεάζει την ψυχολογία σου στο σύνολό της.

Λόγω του ότι ζούμε σε μια χώρα με πολύ ήλιο, όταν έρχεται ο χειμώνας, η μελαγχολία είναι κάτι που συμβαίνει. Στην περίπτωση που η διάθεσή μας αρχίσει να πέφτει με τα πρώτα σύννεφα, πιθανότατα η εποχιακή κατάθλιψη έχει κάνει την εμφάνισή της.

Υπνηλία

Αν μπορούσες να κοιμάσαι όλη μέρα θα το έκανες με μεγάλη ευχαρίστηση αυτή την εποχή. Ένα από τα συμπτώματα τα οποία προδίδουν πως η διάθεσή σου βρίσκεται στο ναδίρ της είναι η έντονη υπνηλία και η μόνιμη κόπωση που νιώθεις.

Εποχιακή κατάθλιψη: Πώς θα την αναγνωρίσεις και πώς θα την ξεπεράσεις;

Άγχος και αγωνία

Ακόμα ένα «ύποπτο» σύμπτωμα. Τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από το έντονο άγχος, συχνά μας ωθούν να κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας και να προτιμήσουμε την άρνηση από την αποδοχή του προβλήματος.

Πολλή όρεξη για φαγητό

Είναι φυσικό όταν κλείνεται κανείς στο σπίτι να του δημιουργείται έντονο το αίσθημα της πείνας. Αυτό, βέβαια, συνδέεται και με την έλλειψη ενδιαφέροντος γενικά.

Τα αρνητικά συναισθήματα συχνά μας οδηγούν στο ψυγείο, ψάχνοντας διέξοδο στην απόλαυση του φαγητού. Οι ειδικοί, όμως, συνιστούν να μην αφεθούμε, μιας και μιλάμε για μια ευχαρίστηση που διαρκεί μόνο μερικά λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αντιληφθούμε πως κάτι παράξενο συμβαίνει στην ψυχολογία μας, το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλειστούμε στον εαυτό μας.

Οι ψυχολόγοι συνιστούν να μιλήσουμε αμέσως για όσα νιώθουμε και να επιδιώξουμε την παρέα και την κουβέντα, προκειμένου να αποβάλλουμε το άγχος και να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα που μας χαλά τη διάθεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεγαλύτερη βοήθεια έρχεται από τους κοντινούς μας ανθρώπους και την δική μας άρνηση να «βουλιάξουμε» στη μελαγχολία.