Υπάρχει λόγος που πρέπει να περάσεις τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου

Χριστούγεννα ίσον οικογένεια. Αδιαπραγμάτευτο αυτό.
Υπάρχει λόγος που πρέπει να περάσεις τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου

Της Μάρως Καρούση

Και με το που έρχεται ο Δεκέμβριος μας πιάνει μια ξαφνική τρέλα να βγούμε, να φάμε, να διασκεδάσουμε, να πιούμε, λες και επειδή είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, πρέπει να χωρέσουν όλα ασφυκτικά μέσα σε αυτόν. Σαν να μας είπε κάποιος πως αν δεν συμβούν τώρα, απαγορεύεται να τα κάνεις τους υπόλοιπους 11 μήνες.

Αυτή η μανία λοιπόν, του να κλείσεις τα τραπέζια σου στα μπουζούκια, εισιτήρια για θέατρα και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπέροχα στολισμένες λόγω των εορτών, (υπερ)καλύπτει το κλισέ από τη μία, αλλά τόσο αληθινό από την άλλη μήνυμα των Χριστουγέννων: «Προσφέρω, μοιράζομαι, αγαπώ».  

Κανείς δεν θα αλλάξει την κοσμοθεωρία του φυσικά από ένα άρθρο, αλλά γιατί να είναι ακατόρθωτο να αφιερώσεις έστω μόνο την μέρα των Χριστουγέννων στην οικογένειά σου;

Οι συναισθηματικοί λόγοι που μπορώ να σου παραθέσω, για την απερίγραπτη χαρά που θα νιώσουν οι γονείς σου επειδή τους επέλεξες για αυτή τη μέρα, για τη στοργή που θα νιώσει η ψυχή σου μόλις πατήσεις το πόδι σου στο πατρικό σου, θα είναι αμέτρητοι. Για αυτό θα σου παρουσιάσω 3 βασικά και αδιάσειστα επιχειρήματα, που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς το τι θα κάνεις στις 25  Δεκεμβρίου.  

Οικογενειακό τραπέζι 

Κεφάλαιο «φαγητό Χριστουγέννων» λοιπόν. Φαγητό από τη μαμά σου, από όλες τις θείες, από τη γιαγιά σου. Τι, πρέπει να το αναπτύξω; Δεν αισθάνεσαι ήδη μια γαστρονομική αγαλλίαση μέσα σου και ας είναι κάθε χρόνο τα φαγητά ίδια; Σίγουρα ναι.

Υπάρχει λόγος που πρέπει να περάσεις τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου

Αν ανήκεις στους τυχερούς που έχουν γιαγιά και παππού, αφιέρωσε τους ένα μέρος από αυτή τη μέρα. Άκουσε τους, δώσε τους σημασία να σε «καμαρώσουν» όπως λένε. Και ας είσαι σε ηλικία που δεν ψηλώνεις άλλο και ας νιώθεις πως δεν είσαι και στα καλύτερά σου, εκείνοι πάντα θα λένε «Πώς ψήλωσες, πώς ομόρφυνες έτσι!».

Κάνε το για όλες τις στιγμές που σου έχουν χαρίσει ανά τα χρόνια και σταδιακά τις ξεχνάς, κάνε το γιατί η χαρά που θα τους δώσεις θα είναι ανείπωτη. Και μόλις κάνεις τα μελομακάρονα της γιαγιάς σου, ακόμα και αν δεν τρώγονται, θα σου πει σίγουρα «Τα πέτυχες και φέτος, και του χρόνου!».

Οι ιστορίες 

Γνωρίζεις για τι πράγμα μιλάω γιατί σίγουρα το έχεις ακούσει πολλές πολλές φορές. Ναι, εκείνες οι χιλιοειπωμένες ιστορίες που λένε οι γονείς ή οι παππούδες σου για όταν ήσουν παιδάκι, είτε είναι αστείες είτε πολύ συγκινητικές για αυτούς. Που πάντα δυσανασχετείς και πάντα θα ξέρεις με ακρίβεια δευτερολέπτου, τις λέξεις και τα συναισθήματα που θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτές.

Για εκείνη τη μέρα λοιπόν, προσποιήσου ότι δεν τις έχεις ακούσει, κάνε να φανεί ότι χαίρεσαι, γελάς ή συγκινείσαι με αυτές.

Δείξε ότι συμμετέχεις, ουσιαστικά στις αναμνήσεις της οικογένειας σου και έτσι θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να φτιάξει νέες, που θα τις λες και εσύ στα παιδιά σου.

Ναι, χίλιες φορές και εσύ!  

Υπάρχει λόγος που πρέπει να περάσεις τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου

Η ψυχολογία σου 

Τα Χριστούγεννα για πολλούς ανθρώπους είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν αρνητικά συναισθήματα. Σαν όλη αυτή η υπερβολική λάμψη και χαρά των ημερών, να λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα για την ψυχή τους. Έτσι, αν κι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, σε διαβεβαιώνω πως κανένα ασφυκτικά γεμάτο μαγαζί δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Κανένα μέρος δεν θα έχει τη ζεστασιά που έχει το πατρικό σου και σε κανενός τα μάτια δεν θα δεις την λάμψη που θα έχουν των γονιών σου, μόλις σε δουν στην πόρτα.

Ό,τι και να έχεις, ό,τι και αν σε βασανίζει, καμία καλή κουβέντα δεν θα είναι πιο γλυκιά από της μαμάς σου, καμία αγκαλιά πιο σφιχτή από του μπαμπά σου… και αυτό ισχύει για κάθε μέρα του χρόνου.