Elevator pitch: Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο που εγγυάται την επιτυχία στα επαγγελματικά σου;

Δύο λεπτά αρκούν.
Elevator pitch: Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο που εγγυάται την επιτυχία στα επαγγελματικά σου;

Της Σοφία Ψύλλια

Συναντάς τυχαία το άτομο που ξέρεις ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία σου για την επαγγελματική σου ανάδειξη, αλλά δεν ξέρεις πως να τον προσεγγίσεις; Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθεις τον πιο σωστό τρόπο για να το καταφέρεις και να εξασφαλίσεις σίγουρη επιτυχία.  

Η μέθοδος «Elevator pitch» είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική για αυτόν τον σκοπό.

Η ονομασία της προέρχεται από τις συνομιλίες που έχεις σε ένα ασανσέρ, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πρέπει να πεις αυτό που θες για να περάσεις το επιθυμητό μήνυμα. Σε βοηθάει να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο πολύτιμο χρόνο που έχεις και να πείσεις ότι είσαι εσύ αυτό που χρειάζεται ο μελλοντικός σου εργοδότης.  

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι απλά και με λίγη εξάσκηση θα είσαι έτοιμη να διαπρέψεις!

Πρόβα, πρόβα και πάλι πρόβα 

Όσο πιο σίγουρη είσαι για αυτά που θα πεις, τόσο πιο γρήγορα θα βρεις το θάρρος να βάλεις σε εφαρμογή την μέθοδο Elevator Pitch. Για αυτό καθημερινά κάνε πρόβα μπροστά στον καθρέφτη τα λόγια σου.

Ο καθρέφτης θα σε βοηθήσει να δεις πως θα φαίνεσαι εκείνη την στιγμή και να βελτιώσεις τις κινήσεις και την στάση του σώματος σου, που έχει μεγάλη σημασία. Το ιδανικό είναι να αποβάλλεις όλο το άγχος και να μιλάς με αυτοπεποίθηση και ηρεμία. 

Elevator pitch: Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο που εγγυάται την επιτυχία στα επαγγελματικά σου;

Συστήσου και ανέδειξε τα προσόντα σου  

Καταρχάς πάρε μια μεγάλη ανάσα. Συστήσου και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν κατάλληλη για αυτήν την δουλειά.

Μίλα για τις σπουδές σου, το πού εργάζεσαι και ποιος είναι ο τελικός σου στόχος. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις ότι είσαι συνειδητοποιημένη και ξέρεις ακριβώς τι θέλεις.

Προσοχή όμως: Μην φλυαρείς, ο σκοπός είναι να πεις αυτά που πραγματικά χρειάζεται να ξέρει ο άλλος και όχι να κάνεις επίδειξη. Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή που δεν θα πρέπει να περάσεις.  

Μάθε τα πάντα για το άτομο στο οποίο απευθύνεσαι 

Πρέπει να γνωρίζεις σε ποιόν μιλάς και να εξηγήσεις για ποιον λόγο επέλεξες να τον πλησιάσεις.

Δείξε ότι έχεις επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι το άτομο αυτό και για ποιους λόγους θεωρείς ότι και η δουλειά που διεκδικείς είναι εξίσου σημαντική. Είναι αναγκαίο να γνωρίζει αυτούς τους λόγους ώστε να κατανοήσει και ο ίδιος τι ακριβώς επιθυμείς και να τον διευκολύνεις να καταλάβει ότι είσαι αυτό που ψάχνει.

Elevator pitch: Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο που εγγυάται την επιτυχία στα επαγγελματικά σου;
 Δώσε βάση στις απαντήσεις του 

Σημασία δεν έχει μόνο να πεις αυτά που θέλεις, αλλά να δεις αν υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση.

Μην σπαταλήσεις τον λίγο χρόνο που έχεις μιλώντας ακατάπαυστα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος, έτσι θα έχει ενδιαφέρον και για αυτόν η συζήτηση.  Άστον λοιπόν να μιλήσει και άκου προσεκτικά τι έχει να σου πει.

Εκεί κρύβεται και η απάντηση που αναζητάς. Αν τον έπεισες, δηλαδή, για τα προσόντα σου και αν έχεις πιθανότητα να πετύχει τη δεύτερη συνάντηση που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.