Της Μάρως Καρούση
Είμαστε στο 2018, μέλη μιας κοινωνίας που υποτίθεται εσκυγχρονίζεται και απαλάσσεται από τα παρωχημένα ταμπού για το γυναικείο σώμα. Υποτίθεται. Είναι άξιο απορίας λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ότι μόνο το 25 με 30 % του σεξουαλικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού εξετάζεται συστηματικά με το Τεστ Παπ.
Δυστυχώς, κάθε χρόνο παρατηρούνται 600 νέα κρούσματα του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, με σχεδόν αποκλειστική αιτία την μη επίσκεψη στον γυναικολόγο. Ναι και όμως. Θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω, έστω και λίγο, τις γυναίκες παλαιότερων γενεών που δεν επισκέπτονταν τακτικά τον γιατρό τους, λόγω της ημιμάθειας στο συγκεκριμένο ζήτημα και της ντροπής που τους δημιουργούσε η κοινωνία για αυτού του είδους τις εξετάσεις.
Αλλά πολύ λίγο και το κάνω μόνο και μόνο για να φανεί πόσο λάθος είναι η εικόνα των γυναικών του σήμερα, να ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις.
Δεν χωρούν δικαιολογίες πλέον, όταν είναι κάτι παραπάνω από γνωστό πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η συνηθέστερη μορφή αυτής της αρρώστιας στις γυναίκες κάτω των 35 ετών. Και δεν χωρούν δικαιολογίες πλέον, όταν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πως εάν μια γυναίκα κάνει κάθε χρόνο τεστ Παπ και δεν έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις, δεν θα εμφανίσει ποτέ καρκίνο στον τράχηλο.
Γιατί πολύ απλά και χωρίς δυσνόητες ιατρικές σημειώσεις, δεν γίνεται μια γυναίκα με υγιέστατα κύτταρα, να εμφανίσει καρκινικά, μέσα σε 12 μήνες .
Τι είναι όμως το τεστ Παπ με απλά λόγια
Πολλές λοιπόν, ενώ είναι συνεπείς στον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και τι ακριβώς ελέγχει το τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπ δεν είναι μια μικροβιολογική εξέταση, είναι μια κυτταρολογική, η οποία πραγματοποιείται λαμβάνοντας δείγμα από την γενετική περιοχή και είναι απλή, ανώδυνη και σωτήρια.
Η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές – εμβόλιο HPV
Το ακούς παντού, το βλέπεις παντού αλλά δεν του δίνεις την πρέπουσα σημασία. Για αυτό θα σου μιλήσω με νούμερα.
Η συστηματική γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έχει μειώσει κατά 20 % τα κρούσματα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
Να αναφέρουμε εδώ, πως το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει από τους 2 πιο επικίνδυνους τύπους του ιού και μπορεί να χορηγηθεί σε κορίτσια από 9 ετών και σε γυναίκες μέχρι 45 ετών, αν και η συνιστώμενη ηλικία από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, είναι από 12 μέχρι 26.
Πότε πρέπει να κάνω την πρώτο τεστ Παπ
Η πρώτη σου επίσκεψη για τεστ Παπ, πρέπει να γίνεται 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σου σεξουαλική δραστηριότητα. Δυστυχώς, μερικά κορίτσια που πιθανότατα κουβαλούν, χωρίς κανένα λόγο, το φορτίο των αμέτρητων ταμπού για το sex, ντρέπονται να παραδεχτούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ότι έχουν σεξουαλική ζωή, ειδικά φυσικά όταν αναφερόμαστε σε σχολικές ηλικίες.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να απέχουν συνειδητά από τις επισκέψεις τους στον γυναικολόγο και όλη αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται ανά τις γενιές. Το σεξ δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μην προστατεύεις τον εαυτό σου ενώ μπορείς.
Τέλος, ως γυναικείος πληθυσμός, οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον γιατρό-ερευνητή Γιώργο Παπανικολάου ο οποίος εφηύρε τη συγκεκριμένη προληπτική εξέταση που εντοπίζει τις κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.
Αποτέλεσε ομόφωνα τον ευεργέτη και σωτήρα όλων των γυναικών με μία από τις τελευταίες του δηλώσεις να είναι πως «Ζω για να υπηρετώ τη ζωή».
Και έτσι ακριβώς έκανε!