Αγαπημένες celebrities που πάλεψαν (και παλεύουν) με τη νευρική ανορεξία

Δείτε ποιες μίλησαν ανοιχτά δίνοντας δύναμη στις γυναίκες που βιώνουν την ίδια κατάσταση.
Αγαπημένες celebrities που πάλεψαν (και παλεύουν) με τη νευρική ανορεξία

Της Μάρως Καρούση 

Η νευρική ανορεξία είναι μια από τις πιο συνήθεις διατροφικές διαταραχές και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός χωρίς διακρίσεις στο φύλο και την ηλικία. Αποτελεί μία ασθένεια του μυαλού και κατ’ επέκταση του σώματος, που δυστυχώς εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στην μιντιακή μας κοινωνία του 2018.

Πολύ συχνά, κορίτσια κυρίως στην εφηβεία, υποφέρουν από τα εξαντλητικά «πρέπει» που επιτάσσει η βιομηχανία της μόδας, τα social media, ο περίγυρος και οδηγούνται σε στερήσεις και τιμωρίες του εαυτού τους, επειδή δεν θυμίζουν «εκείνο το μοντέλο που είδαν στο τάδε εξώφυλλο».  

Η νευρική ανορεξία δεν είναι απλή υπόθεση και φυσικά εμείς δεν είμαστε ειδήμονες ώστε να μιλήσουμε για σωστά και λάθη. Πάρα πολλές stars της μεγάλης οθόνης, φαίνεται πως παγιδεύτηκαν στους δρόμους των διατροφικών διαταραχών, με κάποιες να μην το παραδέχονται ή ακόμα χειρότερα να το διαψεύδουν.

Όχι γιατί δρούσαν εσκεμμένα, απλώς γιατί πιθανότατα και οι ίδιες, δεν παρατηρούσαν κάποια αλλαγή πάνω τους. Και αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ποιες είναι αυτές;

Angelina Jolie,  Amal Alammudin-Clooney,  Tara Reid,  Nicole Richie

Οι πολύ διάσημες αυτές γυναίκες, έχουν πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές φήμες περί νευρικής ανορεξίας, καθώς το κορμί τους υπήρξε κάτι περισσότερο από αδύνατο, ίσως κάτι παραπάνω και από υπερβολικά αδύνατο. Ποτέ δεν μίλησαν ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα.

Αγαπημένες celebrities που πάλεψαν (και παλεύουν) με τη νευρική ανορεξία

Η Tara Reid συγκεκριμένα είχε δηλώσει αγανακτισμένη: «Σταματήστε πια! Τρώω, να δείτε με. Πιστεύω ότι δείχνω εντάξει όπως είμαι και είμαι χαρούμενη με τη ζωή μου. Περνάω μια πολύ ωραία φάση… γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτό;».

Η οριακά σκελετωμένη εικόνα της δυστυχώς, φώναζε το αντίθετο.

Στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και η Nicole Richie και ενώ η μορφή της πρόδιδε έναν άρρωστο άνθρωπο, η ίδια το αρνιόταν πεισματικά ή τις περισσότερες φορές δεν έκανε κάποια δήλωση. Όταν, όμως, ξεκίνησε να δείχνει πάλι υγιής, μίλησε για εκείνη την περίοδο σαν να μην είχε πολεμήσει ποτέ με διατροφικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα είπε στο Marie Claire «Ένιωθα πως ήταν άδικο να λες σε κάποιον ότι έχει ανορεξία ενώ δεν έχει. Ήταν τρομερά προσβλητικό και ανεύθυνο. Μια διατροφική διαταραχή είναι σοβαρό θέμα… είναι ασθένεια».  Αυτό ακριβώς.

Ας δούμε, όμως, και την άλλη πλευρά του νομίσματος, αφού υπήρξαν γυναίκες που πάλεψαν με τη νευρική ανορεξία, νίκησαν και μίλησαν ανοιχτά για την «ασθένεια του Hollywood» όπως την έχουν αποκαλέσει αρκετοί.  

Demi Lovato 

View this post on Instagram

?

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato) on

Στα 18 της και αφού βρισκόταν στο απόλυτο πικ της καριέρας της, νοσεί από νευρική ανορεξία και εν μία νυκτί, γίνεται η φωνή όλων των νεαρών γυναικών που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές.

Ο λόγος; Η Demi Lovato μίλησε ανοιχτά μη διστάζοντας να δηλώσει: «Έζησα πολύ γρήγορα και όδευα στο να πεθάνω νέα. Δεν πίστευα ότι θα έφτανα τα 21 μου χρόνια».

Lady Gaga 

Η ίδια το 2012, δημοσίευσε στο στο site της, Little Monsters,  φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη λαμπερή star που το κοινό λάτρεψε, θύμα της νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας.

Η Lady Gaga συνεχίζει καθημερινά να δίνει κουράγιο σε ανθρώπους με ανάλογα προβλήματα, τονίζοντας: «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, αληθινά δύσκολο, αλλά… οφείλεις να μιλήσεις με κάποιον για αυτό που ζεις».

Jane Fonda 

Πρόκειται για την πρώτη διάσημη γυναίκα που μίλησε ανοιχτά για τις διατροφικές διαταραχές, καθώς πάλεψε και βγήκε νικήτρια από αυτές, αφού ζούσε σε ένα φαύλο κύκλο ανορεξίας και βουλιμίας από τα 12 της χρόνια.

Συγκλονίζουν τα λόγια με τα οποία περιγράφει τι την ώθησε να ακολουθήσει αυτά τα μονοπάτια.

«Μου είχαν μάθει, πως αν θέλω να με αγαπούν, πρέπει να είμαι αδύνατη και όμορφη. Αυτό προκάλεσε πολλά προβλήματα», εξομολογήθηκε…

Jessica Alba

Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του Hollywood. Κι όμως, όπως δήλωσε ανοιχτά σε συνέντευξή της, αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια προβλήματα διατροφής και έλλειψης αυτοπεποίθησης.

«Σε κάνει να νιώθεις περίεργα αυτή η αλλαγή, σαν να μην είσαι έτοιμη για αυτή», δήλωσε η ίδια, όταν το σώμα της ξεκίνησε να αποκτάει καμπύλες.

Mary-Kate Olsen

View this post on Instagram

Ashley ?

A post shared by Mary-Kate Ashley Olsen (@marykateashleyolsen4201) on

Εννέα ολόκληρα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να θεραπευτεί πλήρως από την νευρική ανορεξία μία εκ των πιο διάσημων διδύμων του Hollywood. Η Mary-Kate παραδέχτηκε ανοιχτά το πρόβλημα της, ρίχνοντας τις κύριες ευθύνες στο «απαιτητικό Hollywood και στο αδίστακτο σύστημα που σκανάρει εξονυχιστικά τους πάντες».

Να πούμε ότι είχε άδικο; Δεν είχε.

Η απάντηση της πολύ λαμπερής και πολύ ταλαντούχας κωμικού Amy Shumer όταν ρωτήθηκε πού βρίσκει τόση αυτοπεποίθηση:

«Οι γονείς μου με έκαναν να πιστεύω ότι ήμουν ένα πανέξυπνο super model και ήταν κάπως αργά όταν ανακάλυψα ότι μου έλεγαν ψέματα».  

Η λίστα, πάντως, είναι μεγάλη. Και περιλαμβάνει δεκάδες ακόμα γυναίκες του κόσμου των φώτων…