Όταν η κατάθλιψη σας χτυπά την πόρτα: Ποια σημάδια την «προδίδουν»

Και ο ασθενής δεν είσαι εσύ, αλλά ο σύντροφός σου.
Όταν η κατάθλιψη σας χτυπά την πόρτα: Ποια σημάδια την «προδίδουν»

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Η κατάθλιψη κυρίως στην εποχή που ζούμε παρατηρείται όλο και περισσότερο να εκδηλώνεται σε ανθρώπους που είτε έχουν μια έντονη καθημερινότητα με πολλές υποχρεώσεις τις οποίες έχουν να φέρουν εις πέρας, είτε σε άτομα που έχουν βιώσει ένα πολύ έντονα δυσάρεστο γεγονός στη ζωή τους.

Η κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις, ενώ συνήθως συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις.

Τι γίνεται στην περίπτωση που η κατάθλιψη χτυπήσει την πόρτα των δικών σου ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα του συντρόφου σου;

Ποια είναι τα σημάδια που αποκαλύπτουν πως η ύπουλη αυτή ασθένεια μόλις μπήκε στη ζωή σου;

Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή

Τα άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη χάνουν κάθε ενδιαφέρον για την ζωή τους , δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην οποιαδήποτε σχέση τους με τους άλλους ανθρώπους και γενικότερα κατακλύζονται μόνο από αρνητικές σκέψεις για οποιοδήποτε θέμα.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κατανοήσεις το πρόβλημά του, να του μιλήσεις και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να προλάβει την ασθένεια στα αρχικά της στάδια προτού το πρόβλημα φτάσει στο ζενίθ του.

Όταν η κατάθλιψη σας χτυπά την πόρτα: Ποια σημάδια την «προδίδουν»

Διαταραχές στον ύπνο

Εάν ο σύντροφός σου έχει αλλάξει τις ώρες που κοιμάται και έχει φτάσει στα άκρα -είτε δηλαδή κοιμάται υπερβολικές ώρες, είτε παρατηρείται έλλειψη ύπνου σε επίπεδο αϋπνίας- τότε αυτό είναι ένα από τα πολλά δείγματα ενός καταθλιπτικού ανθρώπου.

Βέβαια, αν αυτό συμβαίνει για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω έντονου άγχους και υποχρεώσεων στη δουλειά δεν είναι και τόσο ανησυχητικό .

Διατροφικές διαταραχές

Ένα άτομο το οποίο πάσχει από κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές είτε λαιμαργία ή ακόμα και παντελή έλλειψη όρεξης για φαγητό.

Οι αστάθειες αυτές είναι ένα δείγμα το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αδιαφορήσεις.

Άγχος και ένταση

Το συνεχόμενο άγχος και η καθημερινή ένταση για τα απλά κυρίως ζητήματα της καθημερινότητας μπορεί να αποδεικνύουν ότι ο σύντροφός σου βρίσκεται στα αρχικά στάδια κατάθλιψης.

Όταν η κατάθλιψη σας χτυπά την πόρτα: Ποια σημάδια την «προδίδουν»

Όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα με λογική και πανικοβάλλεται για το καθετί που προκύπτει, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να επέμβεις άμεσα και να τον βοηθήσεις, αρχικά με το να προσπαθήσεις να μην του μεταφέρεις δικά σου προβλήματα και στη συνέχεια δίνοντας του την πρέπουσα σημασία που η κατάσταση απαιτεί.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Το να είναι συνεχώς απορροφημένος στις αρνητικές του σκέψεις και όταν του μιλάς να μην μπορεί να επικεντρωθεί στο οποιοδήποτε θέμα συζήτησης που έχετε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Θα πρέπει να παρατηρήσεις για πόσο καιρό συμβαίνει αυτό.

Συνήθως τα άτομα με κατάθλιψη έχουν έλλειψη συγκέντρωσης σε κάθε τομέα της ζωής του και κυρίως στον επαγγελματικό, διότι η αρνητική ενέργεια και οι άσχημες σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό τους δεν τους επιτρέπουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Πόσο μάλλον να βάλουν μια τάξη στο χάος που επικρατεί μέσα τους…

Και μην ξεχνάς: Η βοήθειά σου σε αυτόν που αγαπάς είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη.