Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τα στερεότυπα που ήρθε η ώρα να σπάσουν

«Ισχυρό» φύλο, σήμερα θα σε δικαιολογήσουμε.
Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τα στερεότυπα που ήρθε η ώρα να σπάσουν

Της Μάρως Καρούση

Καλώς ή κακώς -κακώς αν μας ρωτάτε- οι περισσότερες οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τις αντιλήψεις του μπλε και του ροζ σύμπαντος.

Έτσι, ασυνείδητα ίσως ,γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά, οι άντρες και οι γυναίκες αποκτούν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τις σχέσεις, τα δύο φύλα, την επαγγελματική σταδιοδρομία, τη ζωή σε γενικότερο πλαίσιο.

Και η αλήθεια είναι πως -μεταξύ μας- έχουν γραφτεί ουκ ολίγα κείμενα για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που κυριαρχούν για τις γυναίκες, ομαδοποιώντας τες σε μικρές πριγκίπισσες που ασχολούνται μόνο με μαλλιά και κουζινικά.

Για τους άντρες από την άλλη, δε νομίζω να έχει σπαταληθεί το ίδιο μελάνι, μιας και τα κύρια επιχειρήματά μας εστιάζουν στην ώριμη πεποίθηση πως… όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν. Και αν όντως το πιστεύεις αυτό, φταίνε αυτοί που άθελα τους μπήκαν σε ένα κοινό σακί, ή εσύ που ηθελημένα βαρέθηκες να τους ξεχωρίσεις;  

Οι άντρες δεν εκδηλώνονται 

Μία από τις μεγαλύτερες προκαταλήψεις που έχουμε για το αντρικό φύλο, είναι πως δεν είναι ποτέ και καθόλου διαχυτικοί, καθώς τα μάτσο στοιχεία του DNA τους υπερίσχυσαν.

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τα στερεότυπα που ήρθε η ώρα να σπάσουν

Η αλήθεια είναι πως αυτή η φήμη δεν βγήκε γιατί ρωτήθηκε μια φορά ένας άντρας σχετικά με το πώς νιώθει… αλλά γιατί ρωτήθηκε 125 (χιλιάδες) φορές. Τι να κάνουμε, εάν και το αντίθετο φύλο είχε αυτή την κατάρα της υπερανάλυσης, αυτή η φήμη θα μπορούσε να έχει βγει και για τις γυναίκες. Not.

Μια ολόκληρη βιομηχανία κινηματογράφου στηρίζεται στο πόσο ευάλωτες και ευσυγκίνητες είμαστε.

Έτσι, οι άντρες βεβαίως και εκδηλώνονται, βεβαίως και αισθάνονται απλώς με τον δικό τους τρόπο. Όπως ακριβώς κάνει κάθε άνθρωπος όντας μοναδικός.  

Οι άντρες πρέπει να ξέρουν από αθλητικά και μαστορέματα 

Άρα και μια γυναίκα που δεν ξέρει να μαγειρεύει, να πλένει και να φτιάχνει τα μαλλιά της να την πετάξουμε. Δεν θέλω να σε σοκάρω αλλά υπάρχουν άντρες  που ενδιαφέρονται με πάθος για το ποδόσφαιρο και άντρες που ενδιαφέρονται με πάθος για τη μουσική.

Τι εννοώ; Είναι απλώς ένα χόμπι και δεν μπορείς να φορέσεις την ταμπέλα του must σε ένα από αυτά,  χωρίς να γνωρίζεις τι αρέσει στον άλλο.

Και επίσης, υπάρχουν άντρες που μπορούν να φτιάξουν πράγματα στο σπίτι, υπάρχουν όμως και γυναίκες. Τρομερό; 

Οι άντρες κοιτούν μόνο την εξωτερική εμφάνιση 

Με αυτό το επιχείρημα δεν ακυρώνεις τον αντρικό πληθυσμό, αλλά εσένα που θεωρείς ότι τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό πάνω σου, από ένα ζευγάρι ωραία πόδια.

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τα στερεότυπα που ήρθε η ώρα να σπάσουν

Όλοι ο άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, είναι οπτικοί τύποι, η πρώτη εικόνα καλώς ή κακώς θα παίξει το ρόλο της. Όμως ποτέ κανείς δεν κράτησε μια σχέση -και μπορώ να στο εγγυηθώ αυτό- μόνο και μόνο επειδή ο άλλος ήταν αντικειμενικά  όμορφος. Η εξυπνάδα; Το χιούμορ; Η επικοινωνία;

Και ναι, έκπληκτο και απροετοίμαστο το γυναικείο φύλο δέχεται γκολ, καθώς οι άντρες κοιτούν πάνω από όλα την προσωπικότητα. (Ναι αρέσει και σε κάποιες γυναίκες το ποδόσφαιρο, στερεότυπο για στερεότυπο δεν θα αφήσω όρθιο). 

Οι άντρες δεν κλαίνε 

Εδώ δεν φταίνε οι γυναίκες, φταίει ο Μαζωνάκης αλλά ας διαλύσουμε και αυτή την πεποίθηση. Και θα αφήσω ήσυχο τον κύριο Μαζωνάκη ρίχνοντας το στην κοινωνία, που προέβαλε τόσο πολύ την εικόνα ενός άντρα να κλαίει, ως εσφαλμένη και τους φύτεψε στο κεφάλι ότι αυτό είναι ένα άβατο πεδίο.

Όμως, ως άνθρωποι θα ξαναπώ, προφανώς και κλαίνε και είναι εντάξει να συγκινηθούν και με καμιά ταινία και είναι εντάξει να αναζητήσουν τον ώμο του κολλητού τους όταν όλα πάνε λάθος.  

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τα στερεότυπα που ήρθε η ώρα να σπάσουν

Αγαπητοί μας άντρες, χρόνια πολλά. Για σήμερα όμως μόνο, γιατί τις υπόλοιπες 364 μέρες γιορτάζουμε εμείς, δεν θα τα ισοπεδώσουμε και όλα!