Αποταμίευση: Το «μυστικό» για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς στερήσεις

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Αποταμίευση: Το «μυστικό» για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς στερήσεις

Της Σοφίας Ψύλλια

Η αποταμίευση είναι ένα θέμα που βασανίζει πολύ τους σπάταλους ανθρώπους. Ειδικά οι μικρές ηλικίες που «γλυκαίνονται» από τα πρώτα χρήματα που πιάνουν στα χέρια τους, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.  

Υπάρχει τρόπος να πας το ταξιδάκι που τόσο ονειρευόσουν, να κανείς τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σου ή και να καλύψεις τις σημαντικές σου υποχρεώσεις; Υπάρχει.

Πώς, λοιπόν, θα τα καταφέρεις όλα αυτά να στερηθείς τίποτα;  Η απάντηση βρίσκεται στη διαφορετική ρουτίνα στην οποία πρέπει να συνηθίσεις τον εαυτό σου. 

Κουμπαράς γουρουνάκι, γιατί όχι;

Δεν σου αρέσει το γουρουνάκι; Πάρε αγελαδίτσα, πάντως πάρε! Ο κουμπαράς είναι μια μέθοδος που ακολουθούσαμε σε μικρότερη ηλικία και αργότερα νιώσαμε ότι δεν το έχουμε πλέον ανάγκη, μεγαλώσαμε.

Αποταμίευση: Το «μυστικό» για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς στερήσεις

Μήπως να το ξανασκεφτείς λιγάκι; Βάζε μέσα κάθε μέρα από ό,τι έχεις, κανένα ποσό δεν είναι ασήμαντο. Μόλις τον σπάσεις -όταν θα έχεις πραγματική ανάγκη και όχι από περιέργεια- θα εκπλαγείς.

Κέρματα και ξερό ψωμί

Πόσες φορές έχουμε πει κρατά τα ρέστα, όταν είναι δέκα ή είκοσι λεπτά; Σταμάτα να το λες και βάλε τα στο πορτοφόλι σου, δεν είναι ντροπή.

Και δεν χρειάζεται να αφήνεις παντού tips. Καλά κάνεις, αλλά κάν’ το με μέτρο. Μαζεύοντας αυτά τα «φραγκοδίφραγκα», όπως τα λες, με υπομονή θα καταλήξεις να έχεις ένα ποσό που ούτε εσύ φανταζόσουν. Σώζουν ζωές σου λέμε, κυριολεκτικά.  

Προτίμησε το σπιτικό φαγητό.

Είχες μια δύσκολη μέρα και δεν είσαι στο mood να μαγειρέψεις; Φτιάξε κάτι πρόχειρο. Δεν χρειάζεται να τρως απ’ έξω με την πρώτη ευκαιρία. Σταμάτα να το κάνεις για λίγο καιρό και παρατήρησε το πορτοφόλι σου. Θα είναι πιο γεμάτο.

Αποταμίευση: Το «μυστικό» για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς στερήσεις

Αν δουλεύεις πολλές ώρες φτιάξε κάτι από το σπίτι και πάρ’ το μαζί σου. Μην γίνεσαι ο καλύτερος πελάτης του κυλικείου, δεν συμφέρει.

Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, δεν κάνει καλό και στην υγεία σου.

Ποδαράκια έχεις, χρησιμοποίησε τα

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο περπάτημα και δυστυχώς είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Θες να πας στο σουπερμάρκετ ή για έναn καφέ στην περιοχή σου; Δεν χρειάζεται να πάρεις αμάξι η ταξί.

Και γενικά είναι δυο μέσα που δεν συμφέρουν οικονομικά για κοντινές αποστάσεις. Γi’ αυτό ψάξε όλες τις κοντινές συγκοινωνίες και αξιοποίησε τες ή πήγαινε με τα πόδια. Σου βρήκαμε και τρόπο να γυμναστείς τσάμπα, τι άλλο θες;  

Καφές, για να ξεκινήσει καλά η μέρα

Βέβαια, η μέρα δεν θα ξεκινήσει πολύ καλά αν με το που ανοίξεις το μάτι σου χαλάσεις δύο ευρώ. Μη σου πω και παραπάνω, γιατί δεν θα πάρεις μόνο καφέ.

Να μην δοκιμάσεις και τα καινούρια σπιτικά κουλουράκια που ταιριάζουν απίστευτα με τον cappucino σου; Νεράκι να μην πάρεις;

Αποταμίευση: Το «μυστικό» για να βάλεις χρήματα στην άκρη χωρίς στερήσεις

Ε όχι, να μην πάρεις. Αυτό που πρέπει να πάρεις είναι μια καφετιέρα και να φτιάχνεις το καφεδάκι σου μόνη. Δυο ευρώ κάθε πρωί για ένα μήνα είναι εξήντα ευρώ. Σε πείσαμε;  

Μέχρι να πεις κύμινο θα έχεις μαζέψει τα λεφτά που χρειάζεσαι.

Ελπίζουμε να έχεις την δύναμη να αντισταθείς στους πειρασμούς και να τα καταφέρεις.

Καλή τύχη.