Της Μάρως Καρούση

Όπως κάθε πρόβλημα στη χώρα μας, έτσι και αυτό, υπάγεται ξεκάθαρα στο θέμα της παιδείας.

Είναι πλέον ανάγκη να αλλάξουμε τη νοοτροπία και την κουλτούρα μας όσον αφορά στα ζώα, όπως φυσικά και να ενημερωθούμε για τα καταφύγια που φιλοξενούν τα αδέσποτα.

Οι λόγοι για να επιλέξεις την υιοθεσία είναι χιλιάδες και ενώ θα μπορούσα να σου παραθέσω 2 – 3 φωτογραφίες με σκύλους και γάτες στον δρόμο, να κοιτούν κυριολεκτικά μέσα στην ψυχή σου για να πειστείς, δεν θα το κάνω.

Γιατί το να υιοθετήσεις ένα ζώο, δεν συνάδει με τη λύπηση ως προς το πλάσμα αυτό. Συνάδει με την ευθύνη, την ευαισθητοποίηση και ένα μεγάλο «όχι» στην εμπορευματοποίησή τους.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στα καταφύγια και όχι στην αγορά; 

Γιατί αρχικά, puppy mills

Αυτό το επιχείρημα αφορά μόνο τα σκυλάκια και ένα ολόκληρο σύστημα που εκμεταλλευόμενο αυτά, τα μετατρέπει σε συνεχόμενες μηχανές παραγωγής.

Πολλές φορές αυτό λειτουργεί είτε μέσω ιδιωτών, είτε μέσω των παράνομων εκτροφείων (puppy mills), που εισάγουν κουτάβια ημερών (τις πιο ακριβές κυρίως ράτσες), από βαλκανικές χώρες, σε άθλιες συνθήκες.

Pet Stop: Μην αγοράζεις, υπάρχει λόγος για να υιοθετήσεις κι εσύ ένα αδέσποτο

Ποια είναι η μοίρα τους λοιπόν; Να στολίζονται σαν να είναι λούτρινα κουκλάκια και να σε κοιτούν σαν φυλακισμένα, μέσα από τζαμαρίες pet shop, που αναγράφουν τις τιμές τους.

Αλήθεια θες να το ενισχύσεις αυτό;  

Γιατί υιοθεσία = πραγματική αγάπη, όχι χρηματικές συναλλαγές 

Η υιοθεσία ενός ζώου, μπαίνει σίγουρα στην κορυφή της λίστα των αλτρουιστικών πράξεων που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου.

Το γεγονός πως δίνεις σπίτι σε ένα ζώο που πολύ πιθανόν είναι ταλαιπωρημένο ή και κακοποιημένο, πως δίνεις αγάπη και φροντίδα σε μία ύπαρξη που πραγματικά το έχει ανάγκη, είναι εξ’ ορισμού μια μαγική πράξη.

Pet Stop: Μην αγοράζεις, υπάρχει λόγος για να υιοθετήσεις κι εσύ ένα αδέσποτο 

Γιατί υιοθεσία = διπλό καλό

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σε όλη την χώρα υπάρχουν μισό εκατομμύριο αδέσποτα ζώα, ενώ μόνο στην Αττική 100.000…

Είναι λογικό λοιπόν, τα φιλοζωικά σωματεία να μην μπορούν να φιλοξενήσουν όλα αυτά τα αδέσποτα. Έτσι, εάν αποφασίσεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι από εκεί, πέρα από το ότι του δίνεις ένα σπίτι, ανοίγεις αυτόματα και μια θέση για ένα άλλο αδέσποτο στο καταφύγιο.

Pet Stop: Μην αγοράζεις, υπάρχει λόγος για να υιοθετήσεις κι εσύ ένα αδέσποτο

Γιατί υιοθεσία = επιτέλους αντίδραση    

Ωραία τα λόγια, υπέροχες οι φιλοσοφικές συζητήσεις  περί της εμπορίας ζώων και εξαιρετικά τα posts και οι κοινοποιήσεις από τις φιλοζωικές στα social media, όμως μέσω της υιοθεσίας κάνεις την πραγματική καταγγελία σε όλο αυτό το σύστημα.

Pet Stop: Μην αγοράζεις, υπάρχει λόγος για να υιοθετήσεις κι εσύ ένα αδέσποτο

Κατάγγειλε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο το εμπόριο και το λαθρεμπόριο ζώων και εξέφρασε την αγάπη σου με πράξη.

Να είσαι σίγουρη πως έτσι ακριβώς θα στην εκφράσει και το νέο μέλος της οικογένειάς σου.  

*Αναζήτησε την φιλοζωική της περιοχής σου, υιοθέτησε υπεύθυνα, σώσε ένα αδέσποτο.