Τοξικές σχέσεις: Κι όμως, έχουν και τα καλά τους

Άραγε αναρωτήθηκε ποτέ καμιά μας πόσο ωφέλιμες είναι οι τοξικές σχέσεις για το μέλλον μας;
Τοξικές σχέσεις: Κι όμως, έχουν και τα καλά τους

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να έτυχε σε εσένα η πιο τοξική σχέση που θα μπορούσε να υπάρξει; Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να συμβεί στη ζωή σου;

Πάντα μα πάντα κάθε πράγμα είτε καλό είτε κακό είναι ένα μάθημα ζωής από το οποίο χτίζουμε χαρακτήρα. Σε βάθος χρόνου μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι μια τοξική σχέση είναι ένα γερό μάθημα γιατί η ικανότητα του να προχωράς παρακάτω έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου το κακό της προηγούμενης σχέσης σου, σου δίνει τη δύναμη και την ικανότητα για την αναζήτηση του σωστού άνδρα.

Τι σε μαθαίνει τελικά μια τοξική σχέση;

Να παίρνεις σωστές αποφάσεις

Η απόφαση του να φύγεις από μια τοξική σχέση είναι το πρώτο μεγάλο δείγμα ωριμότητας και αυτοεκτίμησης. Μετά τη φυγή σου δεν έχεις παρά να επιβραβεύεις τον εαυτό σου που κατάφερε να αποχωρήσει από μια σχέση μέσα σε μία αβάσταχτη ρουτίνα. Όλες αυτές οι πράξεις αποδεικνύουν τον δυναμισμό σου και σου δίνουν να καταλάβεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση.

Να μην φοβάσαι να πεις όσα σε απασχολούν

Πόσες φορές έχεις κρατήσει μέσα σου συμπεριφορές και καταστάσεις που σε ενόχλησαν μόνο και μόνο για να αποφύγεις έναν ατελείωτο τσακωμό; Βγαίνοντας, λοιπόν, από την τοξική αυτή σχέση μαθαίνεις να εκφράζεις άμεσα τα παράπονά σου πάντα με αυτοσυγκράτηση και διάλογο ώστε να μην ξεσπάς ούσα εκνευρισμένη.

Τοξικές σχέσεις: Κι όμως, έχουν και τα καλά τους

Να μην τα βάζεις μόνο με εσένα

Ο άνθρωπος που είναι τοξικός το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να παρουσιάζεται μόνιμα ως θύμα σε μια διένεξη, με αποτέλεσμα να σου δημιουργεί τύψεις και ενοχές.

Ωστόσο, σε έναν χωρισμό ευθύνονται πάντα δύο. Γι’ αυτό βγάλε από το μυαλό σου ότι φταις μόνο εσύ.

Να αγαπάς εσένα περισσότερο από όλους

Όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται αυτό οφείλεις να κάνεις. Να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από όλα μαζί με τις επιθυμίες και τα «θέλω» σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να αλλοιώσει  τον αυθεντικό σου χαρακτήρα και μην συμβιβάζεσαι αν ο άλλος δεν δείχνει να το αξίζει.

Να εκτιμάς τους σωστούς ανθρώπους

Για να βρεις πραγματικά το καλύτερο πρέπει πρώτα να περάσεις από το μέτριο. Μέσα από τις τοξικές σχέσεις μαθαίνεις στην πορεία της ζωής σου να ξεχωρίζεις τα σωστά άτομα και να τους δίνεις την πρέπουσα σημασία.

Γιατί αν δεν μάθεις να ανταπεξέρχεσαι στα δύσκολα, τότε δεν θα βρεις εν τέλει αυτό που ψάχνεις.

Το καλό πράγμα αργεί να έρθει.