Σχέσεις εμπιστοσύνης: Τα βασικά βήματα για να τις πετύχεις

Πώς θα «χτίσουμε» με εμπιστοσύνη τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Σχέσεις εμπιστοσύνης: Τα βασικά βήματα για να τις πετύχεις

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου 

Έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου πλέον σε οποιαδήποτε είδους σχέση; Δεν έχεις απόλυτα άδικο αλλά και η απολυτότητα στην ζωή δεν κάνει καλό!

Καθημερινά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις , στις ερωτικές, τις επαγγελματικές, τις φιλικές  αλλά και τις  κοινωνικές, καλούμαστε να ανέβουμε το δύσκολο σκαλοπάτι που λέγεται «εμπιστοσύνη».

Είναι η κύρια επιδίωξη κυρίως των γυναικών γιατί μόνο μέσω της εμπιστοσύνης μπορούν να εξελιχθούν σαν άτομα, να δεθούν και επικοινωνήσουν ευκολότερα με τον συνομιλητή τους. Πολλές φορές, όμως, η εμπιστοσύνη κλυδωνίζεται όταν στο παρελθόν άτομα που θεωρούσες πολύ δικά σου σε έχουν προδώσει και πληγώσει ανεπανόρθωτα.

Όμως, τρόποι για να ξεπεράσεις τους φόβους τους παρελθόντος και να μάθεις να εμπιστεύεσαι ξανά -ευτυχώς- υπάρχουν…

Άκου πολύ προσεκτικά τον συνομιλητή σου

Έχει τεράστια σημασία πρώτα να μάθουμε να ακούμε και έπειτα να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Αρχικά, όταν επικοινωνούμε με έναν άνδρα παρατηρούμε πέρα από τα λόγια που θα πει, τη στάση του σώματός του, τη σιωπή του, το βλέμμα του και τον τόνο της φωνής του. Επιβάλλεται να ακούμε προσεκτικά τι θέλει να μας πει κάποιος χωρίς να πεταχτούμε να προβάλλουμε το «εγώ» μας και να πούμε την άποψη μας επειδή πρέπει να ακουστεί.

Σχέσεις εμπιστοσύνης: Τα βασικά βήματα για να τις πετύχεις

Να εκφράζει ξεκάθαρα τις επιθυμίες σου χωρίς φόβο

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια συνομιλία θα διπλοφιλτράρουμε  τι πρέπει να πούμε ώστε να μην μας παρεξηγήσει ο συνομιλητής μας ή -ακόμα χειρότερα- για να γίνουμε αποδεκτές. Μέγα λάθος!

Αν θες πραγματικά να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης οφείλεις να εκφράζεις ξεκάθαρα την γνώμη σου και τα θέλω σου, γιατί στο κάτω- κάτω αυτή είσαι και σε όποιον αρέσεις.

Εξ αρχής πρέπει να δείχνεις το ποια είσαι για να σε εκτιμήσει και ο άλλος.

Σταμάτα να ασκείς  κριτική

Αρκετές φορές εμείς οι γυναίκες έχουμε το κακό ελάττωμα να ασκούμε κριτική. Αν ο άλλος δεν σου ζητήσει την γνώμη σου για ένα θέμα καλό είναι να μην πέσεις στην παγίδα να την εκφράσει.

Εξέφρασε καλύτερα έμπρακτα τα συναισθήματά σου, είτε της λύπης είτε της χαράς, χωρίς να αναλωθείς σε περιττές αναλύσεις.

Σχέσεις εμπιστοσύνης: Τα βασικά βήματα για να τις πετύχεις

Μην είσαι ευθυνόφοβη

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα που ξέρει πολύ καλά τον εαυτό της είναι να κάνει λάθη αλλά και να αναλαμβάνει την ευθύνη και τις επιπτώσεις των πράξεων της.

Έτσι, ο άντρας που έχεις απέναντι σου θα σε εκτιμήσει εις διπλούν διότι θα αντιληφθεί ότι η γυναίκα που είναι μαζί του ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Εμπιστοσύνη στον εαυτό σου πρώτα

Last but not least,  άφησα επίτηδες τελευταίο και καλύτερο την εμπιστοσύνη. Αν δεν εμπιστεύεσαι και δεν αγαπάς εσύ η ίδια τον εαυτό σου τότε γιατί να το κάνει κάποιος άλλος για εσένα;

Πάτα γερά στα πόδια σου, μάθε από τα λάθη σου και έτσι την εμπιστοσύνη θα την κερδίζεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μην ξεχνάς, η εμπιστοσύνη χτίζεται.