Κεφάλαιο «άγχος»: 4 +1 τρόποι διαφυγής για να αισθανθείς καλύτερα

Αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους θα διώξουμε το άγχος μια για πάντα.
Κεφάλαιο «άγχος»: 4 +1 τρόποι διαφυγής για να αισθανθείς καλύτερα

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Πόσες φορές έχεις νιώσει να σε καταβάλλει το άγχος;

Σε μια καθημερινότητα που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με δεκάδες υποχρεώσεις που πρέπει να  φέρεις εις πέρας και την ανάγκη να συνδυάσεις παράλληλα φίλους και οικογένεια φέρνουν στην επιφάνεια τα πιο άσχημα συναισθήματα που κρύβεις μέσα σου.

Συμπτώματα όπως  η υπερβολική ανησυχία, η μόνιμη εγρήγορση, η αεικινησία και η υπερβολική κόπωση είναι μόλις μερικά από τα χαρακτηριστικά της αγχώδους διαταραχής.

Ώρα να δούμε τις προτάσεις – λύσεις που θα σε σώσουν μία και καλή από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις.

Άσκηση

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από την καθημερινή άσκηση. Επέλεξε ελεύθερα οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις όμορφα: γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, χορό. Μέσω της άσκησης εκκρίνονται οι ενδορφίνες, που είναι οι φυσικές ορμόνες της χαράς.

«Σωστές» παρέες

Να διαλέγεις άτομα τα οποία έχει κοινά στοιχεία και σου μεταδίδουν θετική ενέργεια και μόνο. Απομάκρυνε από την καθημερινότητά σου όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται τους νάρκισσους, τους γκρινιάρηδες και εκείνους που έχουν μόνο να πάρουν από εσένα χωρίς να σου δώσουν τίποτα.

Να θυμάσαι καλά πως δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους προβληματικούς ανθρώπους διότι απλά δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξε άτομα με θετική αύρα και με αίσθηση του χιούμορ.

Μουσική

Ανάλογα με το στυλ της μουσικής που πραγματικά λατρεύεις να ακούς, επέλεξε κάτι να ακούσεις σε καταστάσεις που σε κατακλύζει  το άγχος. Η μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συναισθήματά μας και για αυτό τον λόγο όταν ακούμε ένα κομμάτι που αγαπάμε εκφράζονται πιο εύκολα.

Κεφάλαιο «άγχος»: 4 +1 τρόποι διαφυγής για να αισθανθείς καλύτερα

Αν προτιμάς την κλασσική μουσική που είναι χαλαρωτική για το πνεύμα και την ψυχή, καλώς. Αν πάλι σου αρέσει η χορευτική μουσική ακόμα καλύτερα γιατί θα εκτονωθείς περισσότερο. Η επιλογή δική σου!

Αγκαλιά

Ο αριθμός των αγκαλιών που συστήνουν οι εδικοί είναι 8 την ημέρα!

Μάλιστα, καλά διάβασες. 8 αγκαλιές την ημέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο για την απομάκρυνση του άγχους, διότι απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, γνωστής ως «η ορμόνη της αγάπης».

Αγάπα τα ελαττώματά σου

Κάνε άμεσα μια λίστα με όσα σε ενοχλούν πάνω σου και προσπάθησε να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι αν δεν σε αγαπήσεις πρώτα εσύ τότε δεν θα σε αγαπήσει κανείς άλλος!

Επιπλέον, γράψε στο ημερολόγιο σου λέξεις που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα ή κομπλιμέντα που πρόσφατα άκουσες.